O nouă zi de CRIZĂ la CHIȘINĂU. Plahotniuc folosește Curtea Constituțională pe post de bâtă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.06.2019 - 14:34
Vlad Plahotniuc Foto: Deschide.md

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM), controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon și a declarat neconstituţional decretul privind desemnarea Maiei Sandu drept candidat la poziția de premier, scrie Deschide.md.

SHARE

De asemenea, magistrații CCM au declarat neconstituţional și decretul președintelui privind numirea noului guvern. Deciziile sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac.

Curtea a fost sesizată de deputații Partidului Democrat (PDM) și a dat același verdict în cazul hotărârii  Parlamentului de numire în funcția de președinte a instituției a Zinaidei Greceanîi, de la PSRM, împreună cu toate deciziile Legislativului.

Printre decizii s-a numărat demiterea parchetului anticorupție, CNA, Bogdan Zumbreanu, și a directorului serviciului secret intern, SIS, Vasile Botnari. Un alt proiect votat de parlamentarii ACUM și PSRM vizează revenirea Serviciului Pază și Protecție de Stat în subordinea președintelui Igor Dodon.

Citește și Corespondență de la Chișinău: Parlamentul cufundat în beznă face primul pas spre deoligarhizare

Curtea Constituțională a luat aceste decizii pentru ca premierul Pavel Filip să poată dizolva Parlamentul și să anunțe data alegerilor anticipate pe data de 6 septembrie.

În replică, Igor Dodon a chemat comunitatea internațională să devină „intermediar în procesul de transmitere pașnică a puterii”, lucru pe care l-au solicitat și liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase.

„Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal. Și aceasta în pofida faptului că procesele de ieri din Parlament și noul Guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est.

În această situație, noi nu avem o altă soluție decât să ne adresăm comunității internaționale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii și/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice.

Sunt convins că procesul este lansat și nu există cale de întoarcere. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă”, a scris Dodon pe Facebook, adăugând că, ieri, Moldova a fost eliberată de „regimul dictatorial criminal”.

Igor Dodon mai anunță că „în Moldova a venit schimbarea”: „Cu privire la acțiunile stradale de astăzi, organizate de Partidul Democrat, vă îndemn pe toți să rămâneți acasă, alături de cei apropiați. Nu vă lăsați intimidați și provocați de reprezentanții lui Plahotniuc”.

Citește și LIVE TEXT / Maia Sandu, votată premier al Republicii Moldova

Maia Sandu, votată premier de coaliția ACUM- PSRM, a lansat un apel la adresa instituțiilor de forță: „În calitate de prim-ministru al RM, mă adresez polițiștilor, carabinierilor, instituțiilor penitenciare, trupelor speciale. Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern, care trebuie să intre în funcție și să scoată țara din criza politică. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a RM, e susținut de majoritatea cetățenilor și de către prietenii noștri de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic”, a declarat Maia Sandu.

Iohannis îndeamnă la dialog

Președintele României, Klaus Iohannis, a adresat tuturor forțelor politice din R. Moldova un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept.

„Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.

Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, se menționează într-un comunicat la Preșidenției României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te