O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. Ce pun la cale Macron și Xi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.05.2024 - 07:53
O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. Ce pun la cale Macron și Xi. Este prima dată de la începutul războiului când membri NATO discută confidențial despre posibile trupe în Ucraina împotriva rușilor.

SHARE

O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. Ce pun la cale Macron și Xi.

100 de mii de soldați sunt pregătiți să intervină dacă Putin va implica alte țări de partea sa în războiul din Ucraina.

Se speră că această prezență va avea un efect descurajant asupra președintelui rus, Vladimir Putin.

O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia

Președintele francez, Emmanuel Macron este cel care insistă cu prezența militară pentru a împiedica Rusia să câștige, scrie repubblica.it.

Repubblica, citând unele surse, a raportat că NATO ar avea condiții de intervenție în conflict.

Potrivit jurnaliștilor, una dintre „liniile roșii” se presupune că este participarea forțelor armate din Belarus la ostilități.

Un alt motiv este un atac asupra țărilor baltice și a Poloniei, precum și a Moldovei, care nu face parte din alianță.

Este prima dată de la începutul războiului. NATO când, într-o manieră foarte confidențială și fără comunicări oficiale, s-au stabilit cel puțin două linii roșii, dincolo de care ar putea exista o intervenție directă în conflictul din Ucraina.

Chiar dacă acum nu există planuri operaționale care să prevadă trimiterea de soldați, ci doar evaluări ale unor posibile planuri de urgență, în cazul în care Kremlinul ar implica terți în război, răspunsul ar fi similar din partea unor țări membre NATO, fără a implica alianța neapărat.

Vizita cu surprize a lui Xi Jinping în Franța

La prima sa vizită în Europa în cinci ani, președintele chinez, Xi Jinping va vizita Franța, Serbia și Ungaria , care iau în considerare China ca o contrapondere necesară pentru SUA, incertă acum, în ajunul alegerilor.

În timp ce mai multe țări occidentale, inclusiv Statele Unite, Franța și Regatul Unit, au denunțat un genocid în curs împotriva uigurilor în China, președintele chinez urmează să aterizeze pentru a efectua o vizită de stat la Paris luni și marți.

Pe lângă discuțiile de natură economică pe care le au în vedere cei doi lideri, Macron vrea să abordeze și relațiile „fără limite” dintre China și Rusia, pentru a-l convinge pe Xi Jinping să-l determine pe Putin să oprească războiul din Ucraina până nu va fi prea târziu.

La rândul său, Xi, care sosește duminică în Franța, vrea să demonstreze influența tot mai mare a Chinei asupra continentului european și să propună o „apropiere pragmatică”.

Potrivit Politico, cancelarul german Olaf Scholz a avut o întâlnire secretă cu Emmanuel Macron, joi seară, la Paris, pentru a discuta despre politica Uniunii Europene și a Chinei.

Citește și: Avioanele F-16 americane, ascunse de Ucraina în buncăre de furia lui Putin. Atacă și din Europa

Întâlnirea clandestină a doi lideri grei ai UE, care are loc cu doar câteva zile înaintea vizitei președintelui chinez Xi Jinping în Europa, a fost descrisă ca un eveniment semi-privat: Scholz și soția sa, Britta Ernst, se află într-o scurtă vacanță în capitala Franței, unde se vor întâlni cu Macron și soția sa Brigitte într-un restaurant franțuzesc.

Niciun consilier nu a participat. Printre alte subiecte cu care oficial nu sunt de acord, cei doi lideri au avut pe agendă discuția despre apărarea și finanțarea UE.

Citește și: SUA au cumpărat avioane de luptă de la un aliat al Rusiei și le-au dat Ucrainei. Putin, furibund

Macron face presiuni puternice pentru obligațiunile de apărare, care ar implica emiterea comună europeană de datorii pentru finanțarea investițiilor militare.

O armată europeană nu ar depinde de aprobările SUA privind strategia de securitate a Europei și ar permite decizii proprii cu privire la războiul din Ucraina, pe care Rusia, în opinia vehementă a lui Macron, „nu trebuie să-l câștige”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te