Nu privi în sus! Vine cometa! Cum se apără Pământul de pericolele din spațiu

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.01.2022 - 11:35
Foto: Getty Images
Sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a NASA a fost lansată pentru a se ciocni cu un asteroid, în prima misiune din lume de testare a apărării planetare.
Echipa DART de la APL se pregătește să manevreze cu atenție primul dintre cele două panouri solare rulante (ROSA), de 8,6 metri, și să îl instaleze pe DART, în mai 2021.

„Don’t Look Up“ este un film, dar premisa unui asteroid potențial mortal care va lovi Pământul într-o zi în viitor nu este ficțiune. Cum se apără Pământul de pericolele din spațiu.

SHARE

Până atunci, nu ar trebui privit nici „în jos“, unde a început cursa înarmării spațiale. O mulțime de agenții spațiale urmăresc câțiva asteroizi care ar putea lovi, cu efect devastator, Pământul. 

Cercetătorii cred că, dacă asteroidul Apophis, numit după zeul egiptean al haosului, ar lovi Pământul, ar putea ucide 10 milioane de oameni.

Obiectul din spațiu ar declanșa o explozie echivalentă cu 1.200 de milioane de tone de TNT sau 80.000 de bombe nucleare de tipul celei de la Hiroshima.

Asteroidul Apophis, „Zeul haosului“

Se preconizează că asteroidul de 366 de metri lățime se va apropia destul de mult de Pământ în 2029.

Anterior, lui Apophis i s-a acordat o șansă din 150.000 de posibilități să lovească Pământul în mai puțin de 50 de ani. Adică aproximativ o treime din șansele de a fi lovit de fulger.

Cu toate acestea, NASA a scos anul trecut uriașa rocă spațială din tabelul său Sentry Impact Risk, deoarece oamenii de știință cred că nu are aproape nicio șansă să lovească Pământul în 2068.

Un impact potențial devastator al asteroidului nu a fost exclus complet, dar pur și simplu nu se așteaptă nimeni să se întâmple acest lucru în următorii 100 de ani.

Asteroidul Bennu

Bennu este un asteroid gigant. NASA l-a descoperit în 1999. Are o lățime de aproximativ 536 de metri. Asta înseamnă că, dacă ar lovi Pământul, ar putea provoca o distrugeri serioase.

Totuși, NASA i-a acordat o șansă din 1.750 de a lovi Pământul de acum până în anii 2300.

Agenția spațială americană a stabilit chiar și o dată la care ar putea avea loc impactul: 24 septembrie 2182, dar cu o șansă din 2.700 ca acest lucru să se întâmple.

Asteroidul 2010 RF12

Micul asteroid are cea mai mare probabilitate cunoscută de a lovi Pământul, dar nu ar provoca prea multe distrugeri. NASA i-a acordat o șansă din 22 să lovească Pământul în 2095.

Vestea bună este că Asteroidul 2010 RF12 are doar 7 metri lățime.

Dimensiunea mică înseamnă că există un pericol mic de efecte dezastruoase. Practic, are mai puțin de jumătate din dimensiunea meteoritului Cheliabinsk, care a explodat deasupra Rusiei în 2013, într-o zonă slab populată. Impactul a spart geamurile și a rănit peste 1.000 de oameni.

Ceea ce a fost și este îngrjorător este faptul că experții nu au prezis evenimentul, ceea ce a stârnit îngrijorarea că Pământul ar putea fi surprins de un incident cu potențial devastator în viitor.

Planuri de a salva Pământul de asteroizi

Unii experți sunt îngrijorați că Pământul nu este încă pregătit să se apere de asteroizii potențial mortali.

Nici vizionarul Elon Musk, CEO-ul SpaceX, compania de explorare a Cosmosului, nu este prea încrezător în șansele pământenilor de a se apăra de un asemenea fenomen cu impact devastator. 

„O piatră mare va lovi Pământul în cele din urmă și în prezent nu avem nicio apărare“, a scris Musk pe Twitter.

NASA caută, totuși, metode de apărare, iar una dintre acestea este în curs de testare.

Recent, a lansat misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART).  

DART este realizată cu John Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) și cu sprijinul mai multor centre NASA: Jet Propulsion Laboratory (JPL), Goddard Space Flight Center (GSFC), Johnson Space Center ( JSC), Centrul de Cercetare Glenn (GRC) și Centrul de Cercetare Langley (LaRC).

DART presupune testarea unor tehnologii de apărare planetară menite să prevină un impact asupra Pământului cu un asteroid periculos. Este prima demonstrație a „tehnicii de impact cinetic“ pentru a schimba traiectoria unui asteroid în spațiu. 

Sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a NASA a fost lansată pentru a se ciocni cu un asteroid, în prima misiune din lume de testare a apărării planetare. Lansată pe o rachetă SpaceX Falcon 9, DART a decolat pe 24 noiembrie 2021. 

Este vorba de o navă spațială concepută pentru a lovi un asteroid care nu este o amenințare pentru Pământ.

Ținta este un sistem de asteroizi, pentru a vedea dacă prăbușirea intenționată a unei rachete spațiale pe un asteroid este o modalitate eficientă de a-i schimba traiectoria, în cazul în care un asteroid care amenință Pământul ar fi descoperit în viitor.

În timp ce niciun asteroid cunoscut mai mare de 140 de metri nu are șanse semnificative să lovească Pământul în următorii 100 de ani, doar aproximativ 40% dintre aceștia au fost descoperiți în octombrie 2021.

Asteroidul binar Didymos, din apropierea Pământului (65803), este ținta demonstrației DART. Corpul primar Didymos are o lungime de aproximativ 780 de metri, iar corpul său secundar (sau „luna“ acestuia) are o dimensiune de 160 de metri, ceea ce este mai tipic pentru dimensiunea asteroizilor care ar putea reprezenta cea mai probabilă amenințare semnificativă pentru Pământ. 

Binarul Didymos este observat intens de pe Pământ cu telescoape, pentru a-i măsura cu precizie proprietățile înainte de sosirea DART.

Nava spațială trebuie să imprime deviația prin impact cinetic, prin prăbușirea deliberată pe „luna“ lui Didymos, cu o viteză de aproximativ 6,6 km/s, cu ajutorul unui sistem de bord (numit DRACO) și a unui software de navigație autonom sofisticat.

Ciocnirea va trebui să schimbe viteza orbitală a „lunii“ în jurul corpului principal cu o fracțiune de unu la sută, iar această modificare îi va schimba perioada orbitală cu câteva minute - suficient pentru a-i schimba direcția.

Totul va fi observat și măsurat cu ajutorul telescoapelor de pe Pământ pentru a se calcula eficiența acestui procedeu.

Experții NASA au dezvoltat și o tehnologie numită HAMMER, cu care se speră că vor fi deviați asteroizii înainte ca aceștia să se izbească de Pământ.

HAMMER presupune țintirea strategică a rocilor spațiale cu rachete nucleare, până le deviază
traiectoria.

Dar cei mai mulți experți cred că nimic nu poate opri un asteroid ce vine cu viteză spre Pământ. Există peste 18.000 de asteroizi a căror orbită îi apropie ocazional de Pământ.

RĂZBOIUL STELELOR – Meteoriți artificiali ca arme 

Până la impactul devastator al unui asteroid, mai multe pericole se dezvoltă pe Pământ, rezultat al unei curse a înarmării ce vizează și spațiul cosmic. 

Armatele marilor puteri fac propagandă pentru o serie de tipuri de armament de coșmar, în timp ce spațiul devine frontiera finală a unui război ce pare science fiction. 

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o nouă alianță cu China pentru a crea arme spațiale ce ar putea declanșa ravagii în Occident, vizând sateliții.

Vorbind la conferința de presă anuală, liderul rus a sugerat că armele spațiale rusești și chineze ar putea trimite Occidentul în Evul Mediu dacă i-ar distruge sateliții: ar inactiva comunicațiile armatei, ar produce căderi de curent extinse, ar putea închide spitalele, ar putea prăbuși economia etc. 

Rusia deja și-a prezentat „Războinicul stelar“, o armă ce poate scoate sateliții de pe orbite de până la 800 de kilometri înălțime. Rusia ar putea distruge 32 de sateliți occidentali și ar face inutile rachetele NATO, spune Putin.

Echipa DART de la APL se pregătește să manevreze cu atenție primul dintre cele două panouri solare rulante (ROSA), de 8,6 metri, și să îl instaleze pe DART, în mai 2021. Aceste „aripi“ compacte și ușoare vor colecta energie solară pentru a ajuta la alimentarea navei spațiale.

Un astfel de sistem ar fi mult mai potrivit dacă ar fi destinat distrugerii „pietrelor“ din spațiu ce pot lovi Pământul, spun specialiștii.

Sistemul „Războinicul stelar“ este format dintr-un radar Don-2N care poate detecta și amenințările venite din spațiu. Piesa centrală a radarului este un supercomputer numit Elbrus-2.

Odată ce amenințările sunt detectate, rachetele 14TS033 pot accelera la viteze de până la Mach 12,  15.000 mph, pentru a lovi ținte la aproximativ 800 kilometri deasupra Pământului. Stația Orbitală Internațională se află, pentru comparație, la 400 de kilometri înălțime. Încă prea periculos pentru pământeni, dacă ar fi vorba de un asteroid, însă, odată testată această tehnologie, poate fi dezvoltată și reorientată pentru pericolele cosmice.

Și SUA dezvoltă un program de război spațial: Hallmark. Primul obiectiv al programului, potrivit colonelului coordonator Jeremy Raley, este de a furniza suficiente date pentru a crea un factor de decizie uman eficient în ceea ce privește comanda și controlul managementului bătăliei spațiale.

Americanii nu fac publicitate tehnologiilor de luptă pe care le dezvoltă, dar au și rachete hipersonice și arme laser. 

Toate pot fi utilizate și în scop civil, adică pot fi folosite pentru curățarea deșeurilor spațiale. Dar și pentru dezactivarea unui satelit. De exemplu, un laser poate fi folosit pentru devierea unui curs orbital al unui obiect spațial periculos, dar și pentru a arde interiorul unui satelit.

Din acest motiv, un control al armelor spațiale ar fi greu dacă nu imposibil de implementat, pentru că toți cei ce vor deține astfel de arme vor invoca obiectivele de apărare împotriva pericolelor spațiale „naturale“.

Căci există și „pericole“ artificial create, cum ar fi arma numită „Toiagul lui Dumnezeu“. Este vorba de meteoriți creați de om care pot fi ghidați către inamic. Aceștia sunt din wolfram - un metal rar care poate rezista căldurii intense generate de pătrunderea în atmosfera Pământului. Atingând viteze de 7.000 mph, ar lovi pământul cu forța unei arme nucleare mici, dar, în mod esențial, nu emit radiații.

Armele cinetice, deja o realitate

Un raport pentru Congresul SUA dezvăluie că armata dezvoltă arme spațiale cinetice.

„Un focos ar fi proiectat să distrugă sau să dezac­tiveze ținte cum ar fi aerodromurile sau clădirile, folosind un vehicul de reintrare încărcat cu tije de tungsten - cunoscute sub numele de flechette - care ar ploua asupra țintei și ar distruge totul pe o suprafață de până la 3.000 de metri pătrați“, spune expertul în arme Amy F. Woolf.

Deja există focoase ce pot distruge ținte întărite, cum ar fi buncăre subterane, pe care Israelul a încercat, fără succes, să le obțină de la americani pentru a ataca ținte nucleare iraniene. 

Agenția SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) lucrează la un proiectil ce poate lua cea mai bună formă pentru a călători în spațiu sau pentru a-și străpunge ținta. Se numește muniție explozivă magnetohidrodinamică sau MAHEM.

Se spune că acest tip de armă va avea mai multă eficiență, control și precizie și este recomandată pentru utilizare în spațiu.

NASA a câștigat fonduri pentru o platformă orbitală lunară, care ar putea găzdui trupele Forței Spațiale nou formate a Statelor Unite, dar acestea sunt proiecte de viitor. Deocamdată, DARPA continuă cu sateliții săi SeeMe, care implică gruparea de sateliți pentru a trimite imagini detaliate din spațiu.

„Arca lui Noe“ de pe Lună, un proiect de a salva speciile terestre în urma unei apocalipse 

Și, dacă Apocalipsa va veni până la urmă, fie naturală, fie creată de războaiele în care se vor folosi arme din ce în ce mai distrugătoare, oamenii de știință s-au angajat într-un proiect de a salva speciile terestre.

Este vorba de un buncăr alimentat cu energie solară pe Lună, compartimentat pentru depozitarea de semințe, spermatozoizi și ovule. Este ideea profesorului Jekan Thanga, de la Universitatea din Arizona, gândită ca o „poliță de asigurare globală“.

Potrivit profesorului Thanga, condițiile răcoroase ale Lunii o fac avanpostul perfect pentru a păstra materiale sigure pentru reproducere atât pentru oameni, animale, cât și pentru spectrul vegetal.

Un „seif al Apocalipsei“ deține deja sute de mii de mostre la Svalbard Seedbank din Norvegia, dar Thanga consideră că este prea riscant să fie depozitate pe Pământ.

În schimb, el vrea să trimită 6,7 milioane de specii de semințe congelate, spermatozoizi și ovule pentru a rămâne depozitate criogenic pe Lună pentru a garanta supraviețuirea speciilor terestre în fața unei catastrofe globale, relatează BS News.

„Sperăm că, atunci când costurile călătoriilor în spațiu vor scădea, putem începe să demarăm proiectul nostru. Trebuie să începem să trimitem mostre pe Lună în următorii 30 de ani“, este de părere profesorul Thanga. 

Proiectul ar funcționa dacă omenirea va avea baze pe Lună și Marte. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te