Un grup de catolici conservatori de linie dură fac presiuni pentru ca viitorul papă să se alinieze mai bine viziunii lor asupra lumii - şi nu par să se teamă să folosească tactici de defăimare pentru a discredita candidaţii care nu le plac.
În timp ce cardinalii urmează să intre în Capela Sixtină pe 7 mai pentru a începe alegerea viitorului papă, inamicii răposatului Papă Francisc, din interiorul şi din afara grupului care îl va alege, se mobilizează.
O facţiune vocală, care l-a discreditat pe Papa Francisc numindu-l eretic, antipapă şi chiar „Antihrist” pentru presupusa sa viziune liberală, a aşteptat în culise. Acum consideră că a sosit momentul să atace, relatează News.ro, citând Politico.
Citește și: Trump a publicat un portret al său ca papă. „Mi-ar plăcea să fiu Papă. Ar fi alegerea numărul 1”
Noul Papă, de tip MAGA? Ultraconservatori ai Bisericii Catolice vor „Să facă Vaticanul mare din nou”
Conservatorii din Biserica Catolică au fost înfuriaţi de poziţia mai conciliantă a lui Francisc în ceea ce priveşte uniunile între persoane de acelaşi sex şi divorţul, apărarea migranţilor şi un acord al Vaticanului cu China, care a permis Beijingului să aibă un cuvânt de spus în numirea episcopilor catolici din ţara comunistă.
„Speranţa este de a avea un pontificat care să se concentreze mai mult asupra problemelor catolice pro-viaţă şi pe familie, mai degrabă decât asupra schimbărilor climatice şi imigraţiei”, a declarat prinţesa Gloria von Thurn und Taxis, o aristocrată germană şi decană a peisajului catolic conservator.
Citește și: Se pregătește alegerea noului Papă: când are loc conclavul după moartea papei Francisc
Candidați de extremă dreapta, la funcția de Papă. 56% dintre catolici au votat cu Trump
Unii influenceri conservatori promovează candidaţi de extremă dreapta, precum Athanasius Schneider, episcop în Kazahstan, care a afirmat că refugiaţii din Europa sunt o „invazie în masă” care duce la islamizare, orchestrată de elitele politice pentru a diminua identitatea creştină a Europei.
Alte nume care circulă pe listele conservatoare sunt cardinalul Robert Sarah, din Guineea, un susţinător proeminent al slujbei în latină, şi cardinalul american Raymond Burke, un ultra-tradiţionalist care l-a susţinut pe preşedintele american Donald Trump.
„Asistăm la un paradox: conducerea este mai liberală, dar a existat un număr uriaş de convertiri şi o creştere uriaşă a tradiţionalismului”, a declarat John Yep, director executiv al grupului conservator non-profit Catholics for Catholics (Catolici pentru catolici), care a organizat un eveniment de rugăciune pentru Trump la staţiunea sa Mar-a-Lago, cu bilete care au costat 1.000 de dolari.
Citește și: Conclavul ce-l va alege pe noul Papă are 133 de cardinali. Cel mai tânăr are 45 de ani. Doi, retrași
„Cardinalii îşi dau seama că, deşi unii dintre lideri pot fi de orientare liberală, ei ştiu că turmele lor de acasă tind de fapt spre mai mult conservatorism”, susţine Yep. „Acest lucru va fi în mintea lor pe măsură ce vor intra în conclav”, adaugă el.
Cincizeci şi şase la sută dintre catolici au votat pentru Trump, a arătat Yep. „Acelaşi grup de oameni se uită la Roma şi doresc ca Papa lor să fie un tradiţionalist şi să fie un aliat puternic al SUA şi al perspectivei noastre, de exemplu în ceea ce priveşte securizarea frontierelor noastre”, subliniază John Yep.
Discreditarea reformelor Papei Francisc
Chiar înainte ca Francisc să moară, în a doua zi de Paşti, a început o campanie de discreditare a reformelor sale, care a pornit de la un număr tot mai mare de grupuri catolice conservatoare nonprofit, bine finanţate, cu sediul în SUA, care lucrează cu politicieni de extremă dreapta pentru a promova un mix de doctrină catolică şi naţionalism.
Printre cele mai proeminente se numără Institutul Napa, cunoscut pentru conferinţele sale anuale de lux de la un spa viticol din California, care îşi propune să îmbine „teologia conservatoare şi economia libertariană, cu un accent pe apologetică, etică sexuală şi anti-secularizare contra-culturală”.
O altă organizaţie, Sophia Institute Press, finanţează blogul catolic tradiţionalist One Peter Five, care l-a criticat în mod regulat pe Francisc şi este partener cu gigantul catolic de televiziune EWTN, care a fost folosit pentru a-l acuza pe Francisc de muşamalizarea abuzurilor clericilor.
Un proiect, Red Hat Report, lansat în 2018, urmărea să utilizeze foşti anchetatori FBI pentru a întocmi dosare despre fiecare cardinal, după modelul cercetării opoziţiei politice, notând priorităţile lor teologice şi pastorale şi acordându-le un punctaj pentru modul în care au gestionat scandalul abuzurilor sexuale comise de clerici.
Principala lor ţintă a fost cardinalul Pietro Parolin, secundul lui Francisc şi favoritul la succesiunea sa. El ar trebui „să fie cunoscut la nivel mondial ca o ruşine pentru biserică”, a scris editorul într-un memoriu.
Influenţa dreptei conservatoare ar putea profita, de asemenea, de situaţia financiară tot mai gravă a Vaticanului, Reuters raportând un deficit de venituri de până la 83 de milioane de euro.
Selecţia viitorului Ăapă ar putea fi vulnerabilă în faţa donatorilor bogaţi de dreapta
Având în vedere că se pare că Vaticanul caută finanţare externă, selecţia viitorului papă ar putea fi vulnerabilă în faţa donatorilor bogaţi de dreapta din SUA, a declarat un oficial de rang înalt al Bisericii pentru Politico, adăugând că subiectul a fost abordat în cadrul şedinţelor preconclav, numite congregaţii generale, la care cardinalii au participat zilnic în ultima săptămână.
Următoarele câteva zile, înainte de începerea conclavului care va decide asupra viitorului papă, au fost considerate critice, deoarece catolicii conservatori au încearcat să îşi facă vocile auzite de către cardinalii care votează.
„Este extrem de important ca noul papă să preia din nou frâiele şi să reafirme ceea ce catolicii au crezut timp de 2.000 de ani”, a declarat Yep, de la Catholic for Catholics, care consideră că Papa Francisc a avut unul dintre cele mai controversate pontificate din istoria modernă a Bisericii.
Cu toate acestea, chiar şi grupurile conservatoare recunosc că au o luptă grea. Cu 80% dintre cardinalii electori numiţi de Francisc, cea mai bună speranţă a lor poate fi blocarea candidaţilor progresişti.
„Matematica” alegerii unui nou Papă
Conservatorii sunt, de asemenea, reţinuţi de faptul că nu au un lider clar. Cardinalul George Pell, care a murit în 2020, a fost un „făuritor de regi, lobbyist şi un jucător-cheie al puterii”, dar de la moartea sa „nu există un lider clar al haitei”, a declarat un ambasador bine conectat de la Vatican.
Partizanii liniei dure încearcă totul, dar având în vedere matematica conclavului, nu au prea multă încredere că următorul papă va fi unul dintre ei.
„Nu numai că nu au numărul necesar pentru a aduce pe cineva, cum ar fi cardinalul Sarah sau (cardinalul maghiar Peter) Erdo, dar nici măcar nu au numărul necesar pentru a fi o minoritate de blocaj împotriva liberalilor”, a declarat Benjamin Harnwell, un corespondent din Italia pentru Steve Bannon, jurnalist MAGA. „Este un conclav non-catolic”, conchide Harnwell.
O cunoscută zicală italiană spune „papă gras, papă subţire”, ceea ce înseamnă că un conclav tinde să îl contrabalanseze pe cel precedent cu o schimbare ideologică.
Un lucru care s-a schimbat de la ultimul conclav din 2013 este că lobby-ul a devenit digital. Cu o proliferare a blogurilor conservatoare şi a influencerilor pe reţelele de socializare, campania de această dată „nu seamănă cu nimic din ceea ce am mai văzut până acum”, a declarat Stephen Schneck, fost director al Institutului pentru cercetare politică şi studii catolice de la Universitatea Catolică din America.
„Este în curs un potop de analize, opinii şi campanii efective din partea grupurilor şi influencerilor externi”, a spus el, sugerând că rapiditatea şi amploarea sa ar putea face diferenţa.
Favoriţii sunt îngrijoraţi de ceea ce ar putea apărea. O înregistrare video cu cardinalul Luis Antonio Tagle, unul dintre cei mai susceptibili de a-i succeda lui Francisc, cântând o interpretare karaoke a piesei „Imagine” a lui John Lennon, a fost publicată de site-ul de dreapta LifeSiteNews, criticii afirmând că versuri precum „Imagine there's no heaven” (Imaginează-ţi că nu există rai) sunt o „capitulare în faţa ateismului”.
„Ei ştiu că nu au numărul necesar, aşa că scopul este de a-i intimida pe reformişti”, spune Marco Politi, jurnalist şi observator veteran al Vaticanului.
„Mesajul este: 'Uite, nu puteţi alege un Francisc al II-lea. Este un joc psihologic'”, adaugă Politi.
Dar odată ce cardinalii se află în Capela Sixtină, ei sunt îndepărtaţi de interferenţele externe. „Este dificil de spus ce se va întâmpla în acea cameră a sobelor”, spune ambasadorul de la Vatican. „Cele mai bine puse la punct planuri nu supravieţuiesc întotdeauna contactului cu realitatea. Acest grup de cardinali nu a avut niciodată ocazia să se cunoască între ei. Ei încă îşi întind muşchii, pentru a vedea ce fel de oameni sunt”.