Noua Zeelandă ia în considerare revizuirea strategiei sale „zero COVID”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.10.2021 - 23:15
Noua Zeelandă ia în considerare revizuirea strategiei sale „zero Covid”/FOTO: Facebook/ Jacinda Ardern

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a recunoscut luni că strategia „zero COVID” aplicată în arhipelag nu a permis ca propagarea virusului să fie stopată în Auckland - cel mai mare oraş din Noua Zeelandă atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie.

SHARE

În decurs de mai multe luni, ţara a fost protejată de pandemie, în special datorită unor măsuri stricte la frontiere, ceea ce a permis neozeelandezilor să se bucure de o viaţă aproape normală.

Dar în urma apariţiei în luna august a unui caz de contaminare cu varianta Delta a coronavirusului în Auckland, a fost nevoie de introducerea carantinei.

Cele două milioane de locuitori ale Auckland se află în carantină de şapte săptămâni, în timp ce un lockdown la nivel naţional a fost ridicat la începutul lunii septembrie.

Şefa guvernului a recunoscut că varianta Delta, mult mai contagioasă, schimbă datele problemele şi că propagarea contaminărilor este imposibil de stopat.

Citește și: Fosta nazistă, 96 de ani, care a fugit înainte de procesul din Germania, a fost prinsă

„Chiar şi cu restricţiile de lungă durată pe care noi le-am impus, nu am atins în mod clar nivelul zero” de COVID-19, a constatat ea.

Ardern a anunţat că nu-şi va abandona imediat strategia de eliminare a COVID-19, dar izolarea instituită la Auckland va fi relaxată chiar dacă numărul de noi cazuri nu se va diminua.

Ea a adăugat că această schimbare de strategie - ceea ce constituie o evoluţie majoră în raport cu obiectivul său de „zero COVID” - a devenit posibilă datorită unei creşteri accentuate a numărului de persoane vaccinate.

„Eliminarea virusului era importantă pentru că nu aveam vaccin, acum îl avem însă, deci putem începe să schimbăm modul în care facem lucrurile”, a declarat ea în faţa presei.

Auckland va rămâne în izolare, dar săptămână de săptămână guvernul va examina posibilitatea ridicării anumitor restricţii.

Citește și: Patroana și Dana Criminala, femeile care i-au marcat viața infractorului Leo de la Strehaia

Astfel, locuitorii se vor putea reuni în spaţii deschise în grupuri de până la 10 persoane maximum începând de miercuri, iar redeschiderea magazinelor şi a şcolilor va fi luată în considerare în săptămânile următoare.

Lidera opoziţiei, Judith Collins, a formulat critici la adresa premierului, apreciind că cele anunţate de Jacinda Ardern reprezintă doar o 'lista vagă de intenţii' şi nu o strategie coerenta pentru a înlocui obiectivul „zero COVID”.

Noua Zeelandă, un arhipelag cu cinci milioane de locuitori, a raportat în total doar 27 de morţi de la începutul pandemiei, notează AFP

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te