Fosta nazistă, 96 de ani, care a fugit înainte de procesul din Germania, a fost prinsă

DE Elena Andrei | Actualizat: 01.10.2021 - 17:10
Secretara unui comandant de lagăr nazist a fugit înainte de proces/foto:newsncr.com
Irmgard Furchner, supranumită „secretara diavolului”/foto: dailymail
Paul Werner Hoppe, comandantul lagărului Stutthof/foto: dailymail

Secretara comandantului nazist al lagărului de concentrare Stutthof, Paul Werner Hoppe, a fost prinsă după ce a fugit înainte de începerea procesului său. Bătrâna de 96 de ani a luat un taxi, dar n-a ajuns prea departe.

SHARE

Paul Werner Hoppe a fost condamnat de un tribunal din Germania de Vest în 1957 și a murit în 1974. Naziștii au ucis în jur de 65.000 de oameni în Stutthof și în unitățile adiacente, operaționale din 2 septembrie 1939 până la 9 mai 1945.

„Secretara diavolului”, cum a fost supranumită Irmgard Furchner, în vârstă de 96 de ani, urma să apară joi în fața Curții Regionale Itzehoe, acuzată de „asistență și incitare la violență” în legătură cu moartea a 11.412 prizonieri din lagărul de exterminare Stutthof între 1943 și 1945.

Însă judecătorul Dominik Gross a fost obligat să suspende cazul la 10.10 dimineața și să lanseze o vânătoare pentru nonagenara care dispăruse. 

Curtea a aflat că a fost văzută ultima oară părăsind casa de bătrâni unde locuia într-un taxi, înainte de ora 7.30 și îndreptându-se spre o gară locală.

La ora 13.50, poliția a urmărit-o pe Furchner pe o stradă din nordul Hamburgului, la aproximativ cinci mile de locul unde a fost văzută ultima dată. 

Acum este reținută la o secție de poliție aproape de locul unde a fost găsită și este audiată de ofițeri, a raportat Bild.

Citește și

Polonia blochează retrocedarea bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial

80 de ani de la pogromul din Iași. Propaganda de stat a știut să fructifice frecușurile interetnice

 

Instanța va decide dacă o arestează preventiv.

Audierea inițială a lui Furchner cu privire la acuzațiile de crimă a fost suspendată până pe 19 octombrie.

La scurt timp după ce a dispărut, s-a descoperit că bătrâna a adresat o scrisoare Curții, la 8 septembrie, spunând că nu va participa la proces. 

„Datorită vârstei și a limitelor fizice, nu voi participa în instanță și voi cere avocatului apărării să mă reprezinte. Aș vrea să mă scutesc de această jenă și să nu mă fac de batjocura umanității”, a scris aceasta.

Însă nimeni nu credea că va încerca să fugă.

 

Acuzată că a asistat la uciderea sistematică a deținuților la Stutthof

 

Christoph Heubner, vicepreședintele Comitetului internațional Auschwitz, a declarat că încercarea de evadare a arătat „dispreț pentru supraviețuitori și, de asemenea, pentru statul de drept”.

Efraim Zuroff, un „vânător nazist” american-israelian, care a jucat un rol cheie în aducerea în judecată a foștilor criminali de război naziști, a declarat că Furchner trebuie să fie judecată.

„Dacă a fost suficient de sănătoasă pentru a fugi, este suficient de sănătoasă pentru a merge la închisoare!”, a scris el pe Twitter.

Procurorii o acuză pe Furchner că a asistat la uciderea sistematică a deținuților la Stutthof, unde a lucrat în biroul comandantului lagărului, Paul Werner Hoppe, între iunie 1943 și aprilie 1945.

Potrivit lui Christoph Rueckel, un avocat reprezentând supraviețuitorii Holocaustului, Furchner „a gestionat toată corespondența” pentru comandant.

„A scris comenzile de deportare și execuții” la dictarea lui și a parafat ea însăși fiecare mesaj, a spus Rueckel.

Un avocat al inculpatei a declarat pentru Der Spiegel că procesul se va concentra asupra faptului dacă femeia de 96 de ani avea cunoștință despre atrocitățile care au avut loc în lagăr.

„Clienta meu a lucrat în mijlocul bărbaților SS care erau experimentați în violență - totuși, înseamnă asta că a împărtășit  aceeași violență? Acest lucru nu este neapărat evident ”, a spus Wolf Molkentin.

Furchner a mărturisit că nu era la curent cu uciderile care au avut loc în lagăr în timp ce lucra acolo, a raportat agenția germană de știri dpa.

Ea a susținut că nu a pus niciodată piciorul în lagăr și a insistat că a aflat despre atrocitățile comise acolo doar după război.

A susținut că era conștientă că au avut loc execuții în lagăr, dar a crezut că sunt pedepse pentru infracțiuni specifice - mai degrabă decât crime genocide în masă.

Stutthof, situat în apropierea orașului polonez Gdansk, a fost primul lagăr al morții care a fost construit în afara Germaniei, în 1939.

În cei șase ani în care a funcționat - până când a fost eliberat de aliați în mai 1945, se crede că au fost trimiși acolo 110.000 de oameni, dintre care au murit 65.000.

Construit inițial pentru a găzdui ofițeri și intelectuali polonezi, lagărul s-a extins ulterior pentru a include un număr semnificativ de evrei - mulți dintre aceștia fiind transferați acolo de la Auschwitz sau lagăre din Țările Baltice - și prizonieri sovietici.

Lagărul avea camere de gazare în care mulți dintre deținuți au fost omorâți, dar zeci de mii au murit și din cauza foametei, a epidemiilor, a muncii excesive și a „marșurilor morții” forțate. Dintre cei care au murit, în jur de 28.000 erau evrei.

Furchner a fost interogată pentru prima dată de polițiști cu privire la implicarea ei în ceea ce s-a întâmplat în lagăr în februarie 2017, când ofițerii i-au percheziționat și apartamentul.

Au fost necesari patru ani și opt luni pentru a aduce cazul în judecată, care a inclus o evaluare medicală pentru a decide dacă Furcher era aptă să facă față procesului. 

Furchner avea 18 ani când a lucrat ca secretară pentru comandantul SS al lagărului de concentrare Stutthof.

Este singura femeie care a fost judecată în ultimii ani pentru crimele datate din epoca nazistă, deoarece rolul femeilor în cel de Al Treilea Reich a fost trecut cu vederea.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te