Noua țintă militară a Germaniei: Până în 2025, vrea să aibă „cea mai bine echipată” divizie militară

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.07.2023 - 14:30
Noua țintă militară a Germaniei: Până în 2025, vrea să aibă „cea mai bine echipată” divizie militară - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Germania este încrezătoare că în 2025 va reuşi să aibă cea mai bine echipată divizie militară dintre membrii europeni ai NATO, a declarat şeful armatei, Alfons Mais, în condiţiile în care aliaţii se străduiesc să-şi pregătească trupele ca urmare războiului din Ucraina.

SHARE

Divizia este o unitate militară care cuprinde peste 20.000 de soldaţi, iar în prezent, Berlinul nu are nicio divizie pregătită de luptă. 

Diviziile sunt principalele elemente organizatorice ale forţelor terestre care ar fi necesare pentru a gestiona un conflict cu un adversar de acelaşi nivel.

Obiectivul şefului armatei germane este ca prima dintre cele trei divizii pe care le are sub comandă să fie operaţională până în 2025, urmând ca a doua să fie operaţională în 2027.

Citește și: Medvedev cere uciderea lui Zelenski după exploziile de la Podul Kerci. Putin a convocat "CSAT" rus

Noua țintă militară a Germaniei: Până în 2025, vrea să aibă „cea mai bine echipată” divizie militară

"Sunt foarte optimist că vom reuşi (pregătirea diviziei pentru 2025)", a declarat Alfons Mais, pentru Reuters, într-un interviu, adăugând că divizia va avea iniţial 80%-90% din personalul necesar, iar planurile au fost convenite cu NATO, relatează News.ro.

Generalul-locotenent a spus că Germania va furniza mai întâi NATO două brigăzi mecanizate, o brigadă medie - mai puţin înarmată - urmând să fie pregătită mai târziu, întărită de o brigadă olandeză.

O brigadă are aproximativ 5.000 de soldaţi, precizează Reuters.

"Acest lucru va fi suficient de bun", a spus generalul-locotenent. "Va fi suficient, în orice caz, pentru a contribui cu cea mai bine echipată divizie dintre toţi partenerii europeni din NATO în 2025. Cel puţin, acesta este obiectivul nostru comun cu partenerii noştri olandezi", a declarat Mais.

Citește și: Rusia pune STOP complet exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ce vrea Kremlinul?

Ţările occidentale se străduiesc să-şi reconstruiască şi să-şi reechipare diviziile după ce, în deceniile petrecute în războaie mai mici din Irak sau Afganistan, acestea au fost neglijate, dezmembrate şi lăsate fără arme şi muniţii.

Mais a recunoscut că are obiectivul ambiţios de a aproviziona divizia cu suficientă muniţie până în 2025, într-o perioadă în care ţările occidentale furnizează cantităţi uriaşe de obuze Kievului, epuizând şi mai mult stocurile grav epuizate de la sfârşitul Războiului Rece.

"Dacă ne grăbim să trimitem muniţie în Ucraina, nu o vom mai avea noi înşine la dispoziţie până când vor veni noile comenzi", a spus el. "Nu poţi cumpăra muniţie de la magazinul de bricolaj, capacităţile de producţie s-au redus în ultimii 30 de ani", a arătat el.

Şeful armatei germane a mai declarat că aceasta este o problemă cu care se confruntă toţi partenerii NATO. "Dar sprijinirea Ucrainei este mai importantă în acest moment decât stabilirea unei divizii, aşa cum a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg", a menţionat el.

În ceea ce priveşte cea de-a doua divizie germană, care ar trebui să fie gata de luptă în 2027, Mais a declarat că echiparea completă a acesteia depinde masiv de sosirea achiziţiilor din fondul special de 100 de miliarde de euro care este pus la dispoziţia trupelor.

Într-o schimbare majoră de politică, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat o "Zeitenwende" (cotitură istorică) după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, şi crearea fondului special pentru a moderniza o armată germană care suferă de decenii de neglijenţă financiară.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te