Nou guvern „pestriț”, în Slovacia: Pro-rușii s-au înțeles cu stânga și cu extrema dreaptă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.10.2023 - 15:32
Nou guvern „pestriț”, în Slovacia: Pro-rușii s-au înțeles cu stânga și cu extrema dreaptă - Foto: Profimedia Images

Partidul Smer-SD, considerat drept pro-rus având în vedere poziționarea liderului său, fostul premier Robert Fico, a câștigat alegerile anticipate din 30 septembrie din Slovacia și s-a înțeles cu stânga și cu extrema dreaptă pentru formarea noului guvern.

SHARE

Partidul Smer-SD al fostului premier Robert Fico, desemnat săptămâna trecută pentru formarea unui nou guvern în urma alegerilor legislative din 30 septembrie din Slovacia, a semnat miercuri, 11 octombrie, un memorandum de înţelegere cu formaţiunea Hlas (Hlas-Social-Democraţia) şi Partidul Naţional Slovac (SNS), cu care a convenit şi asupra distribuirii posturilor în viitorul executiv, relatează Agerpres, citând TASR, AFP şi Reuters.

Este de aşteptat ca noul guvern să fie instalat înainte de summitul UE din 26-27 octombrie, pe a cărui agendă Ucraina va ocupa un loc prioritar.

Citește și: Două state vecine Românei ar urma să își închidă complet granița. Ne așteaptă un ocol spre Europa

Potrivit înţelegerii anunţate miercuri, postul de premier va aparţine Smer-SD, care a obţinut cele mai multe voturi la scrutin, iar preşedintele forului legislativ va fi nominalizat de Hlas.

Pe lângă postul de prim-ministru, Smer-SD ar urma să controleze şase ministere, iar Hlas şapte, în timp ce SNS va gestiona trei ministere, dintre care unul începând de la 1 ianuarie 2024.

Memorandumul stipulează între altele că cele trei formaţiuni vor garanta orientarea politicii externe a Slovaciei în conformitate cu calitatea sa de membră a Uniunii Europene şi NATO, "respectând în acelaşi timp pe deplin suveranitatea şi interesele naţionale ale Republicii Slovace şi susţinând patriotismul real".

Citește și: Pro-rusul care a câștigat alegerile din Slovacia, vrea rapid pace „rusească” în Ucraina

Liderul Smer-SD, Robert Fico, a făcut campanie electorală spunând că se opune ajutorului militar pentru Ucraina

Partidul Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a obţinut la alegerile din 30 septembrie 23% din voturi, urmat de formaţiunea liberală din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), care a obţinut 17% din voturi, iar pe poziţia a treia, cu 14,7% din voturi, s-a plasat formaţiunea Hlas, partid moderat de stânga scindat din Smer-SD, al cărui lider, Peter Pellegrini, i-a succedat lui Fico la conducerea guvernului în 2018.

Marţi, Pellegrini a declarat că privilegiază o coaliţie cu partidul lui Fico şi cu SNS, naţionalist, în locul alternativei unei coaliţii cvadripartite cu formaţiuni de dreapta care, în politica externă, doresc menţinerea sprijinului militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia, iar la nivel european au poziţii apropiate de Bruxelles, în timp ce Fico este mai apropiat de abordările premierului ungar Viktor Orban şi a anunţat încă din campania electorală că se opune ajutorului militar pentru Ucraina.

Totuşi, Pellegrini a menţionat în aceeaşi declaraţie că prezenţa partidului său în viitoarea coaliţie de guvernare va garanta continuitatea în politica externă slovacă.

"Sunt convins că realizarea politicii noastre social-democrate şi promovarea celei mai mari părţi a programului nostru vor fi posibile prin această coaliţie tripartită puternică", cu Smer-SD şi SNS, a explicat el la o conferinţă de presă. Dar "dacă guvernul va schimba orientările de politică externă, Hlas va înceta să mai facă parte dintr-un asemenea guvern", a avertizat Pellegrini.

Potrivit analiştilor, un guvern ca cel prefigurat de memorandumul anunţat ar putea schimba radical politica externă a Slovaciei şi să se îndepărteze de Ucraina.

Miercuri, Robert Fico a subliniat că noul guvern se va concentra în primul rând asupra reducerii deficitului bugetar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te