Regimul de la Beijing spune că a desfășurat marina militară și forțele aeriene pentru a monitoriza mișcarea navelor de război americane la sud de continent.
„Provocările frecvente și demonstrațiile de putere făcute de SUA au dovedit pe deplin că America este perturbatorul păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan și generatorul riscului de securitate în regiune”, a declarat Shi Yi, colonel superior și purtător de cuvânt în cadrul Armatei de Eliberare a Poporului (PLA).
Oficialul chinez face referire la o incursiune a distrugătorului american cu rachete ghidate USS Benfold, care a traversat marți strâmtoarea Taiwan.
Citește și: China ameninţă SUA cu „măsuri ferme şi puternice” dacă Nancy Pelosi vizitează Taiwanul
Shi a spus că armata Cinei și-a trimis forțele navale și aeriene pentru a „urmări și monitoriza securitatea navei de război americane pe tot parcursul acțiunii”.
Incursiunea vasului USS Benfold în sudul Chinei continentale a avut loc în aceeași zi în care presa a anunțat vizita în Taiwan a președintei Congresului american, Nancy Pelosi, în cursul lunii viitoare.
Anunțurile au declanșat o reacție furioasă din partea Beijingului, care se opune cu fermitate oricărei astfel de mișcări a Washingtonului.
„Trupele Comandamentului Teatrului de Est al PLA sunt în alertă maximă în orice moment pentru a proteja cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei”, a adăugat colonelul militar chinez.
China și-ar fi folosit portavionul Shandong pentru a supraveghea nava de război americană care a traversat strâmtoarea Taiwan.
Citește și: VIDEO Putin, mic, șchiop, cu o mână inertă, în Iran după drone: imaginea Rusiei „victorioase”
Strâmtoarea desparte China continentală de Taiwan, pe care Beijingul o numește „provincia sa separată”, în ciuda faptului că Taipei a insistat asupra independenței sale din 1949.
Beijingul a criticat Washingtonul pentru „incursiunile consecutive” ale navelor de război americane în jurul insulelor Xisha și Nansha din Marea Chinei de Sud.
China pretinde suveranitatea asupra unor părți din Marea Chinei de Sud, bogată în resurse, ceea ce duce la dispute cu mai multe țări, inclusiv Filipine, Malaezia și Vietnam.
SUA își desfășoară în mod regulat navele de război și forțele aeriene în regiune invocând „libertatea de navigație” în apele internaționale, potrivit agenției Anadolu.
Beijingul spune că aceasta este doar „un pretext”, însă Filipine a câștigat un caz la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga în 2016, care a invalidat pretențiile Chinei asupra mării.