Scholz a făcut aceste declarații în timpul unei vizite în Republica Moldova, țară vecină Ucrainei.
Nemții, „cu ochii” pe „operațiunea Kursk”. Scholz: „Ucraina a pregătit în secret ofensiva în Rusia”
La doi ani și jumătate de la începutul războiului, Ucraina a lansat pe 6 august un atac transfrontalier fără precedent în regiunea Kursk, susținând că a cucerit zeci de localități și provocând evacuarea a mii de persoane.
"Prin urmare, monitorizăm îndeaproape evoluția situației", a reiterat Scholz, adăugând că ar putea fi vorba de o "operațiune foarte limitată din punct de vedere al spațiului și probabil și al timpului".
Scholz a reafirmat că Germania, al doilea cel mai mare contributor de ajutor pentru Ucraina după Statele Unite, va continua să sprijine lupta Kievului împotriva invaziei ruse, în ciuda planurilor de a reduce bugetul în 2025.
În această săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat apelul ca țările partenere să permită utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, pentru a opri avansul Moscovei în estul Ucrainei.
Operațiunea Kursk, o lovitură dură dată propagandei lui Putin
Ofensiva ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk dă o "lovitură dură" propagandei preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, relatează AFP şi dpa.
El a adăugat, într-o postare pe X, că ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor furnizate de occidentali ar permite forţelor ucrainene să-şi întărească capacităţile de apărare şi să "salveze vieţi".
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la aliaţii săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu armele cu rază lungă de acţiune livrate, pentru a opri avansul armatei ruse în estul Ucrainei.
Dacă ofensiva ucraineană declanşată la 6 august în regiunea rusă Kursk beneficiază de multă atenţie pentru că aduce ostilităţile pe teritoriul atacatorului, epicentrul luptelor rămâne estul Ucrainei, unde trupele Kremlinului, mai bine echipate şi mai numeroase, continuă să avanseze.
"Ucraina nu poate opri avansul armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri: decizia privind capacităţile cu rază lungă", a declarat Zelenski în faţa ambasadorilor ucraineni la Kiev.
Ridicarea acestor restricţii ar întări capacităţile de apărare ale Ucrainei eliminând "sanctuarul" de care beneficiază Rusia în profunzimea teritoriului său de unde loveşte ţinte ucrainene, a explicat Borrell. Aceasta ar permite, de asemenea, "avansarea eforturilor de pace", a adăugat el.