Negocierile pentru un acord de liber schimb UE-Australia, amânate din cauza crizei submarinelor

DE Edi Neagu | 01.10.2021 - 09:17
Negocieri blocate la Bruxelles. FOTO: Pexels.com

Anularea contractului de submarine din Franța de către guvernul Australiei a subminat legăturile dintre Uniunea Europeană și guvernul de la Canberra.

SHARE

Negocierile stabilite de mult timp asupra unui posibil acord de liber-schimb (ALS) între Australia şi Uniunea Europeană au fost amânate, a declarat vineri un responsabil european, după furia declanşată în urma deciziei Canberrei de a anula un important contract de submarine franceze, notează AFP.

"Ciclul comercial din ALS a fost amânat cu o lună până în noiembrie", a declarat pentru AFP un oficial al UE la Canberra, punând la îndoială viitorul acestui pact de mare anvergură.

CITEȘTE ȘI: Părinții protestează, nemulțumiți de menținerea școlilor deschise și la incidența de șase la mie

Ministrul australian al comerţului, Dan Tehan, care urma să se deplaseze în Europa pentru negocieri, a minimizat decizia într-o declaraţie pentru AFP.

"Înţelegem reacţia Franţei la decizia noastră cu privire la submarine, dar, în final, orice naţiune trebuie să acţioneze în interesul naţional - ceea ce a făcut Australia", a spus el.

Dan Tehan a indicat că intenţionează să se întâlnească cu comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, săptămâna viitoare.

"Vom continua să ne pregătim pentru cea de-a 12-a rundă de negocieri şi să lucrăm la încheierea unui acord de liber-schimb care să fie în interesul Australiei şi UE", a spus el.

CITEȘTE ȘI: Examen de permis: elevul a sărit la bătaie în maşină la poliţistul care i-a spus că l-a picat

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziţionarea a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 90 de miliarde de dolari (55 miliarde de euro), optând să cumpere în schimb nave americane cu propulsie nucleară.

Decizia a provocat un conflict diplomatic major cu Franţa, care a declarat public că nu mai poate avea încredere în guvernul australian, acuzându-i oficialii că au minţit şi punând sub semnul întrebării continuarea acordului comercial.

UE este al treilea cel mai mare partener comercial al Australiei. În 2020, schimburile de bunuri între cele două economii au fost evaluate la 36 miliarde euro şi la 26 miliarde euro pentru servicii.

Următoarea rundă de negocieri urma să acopere domenii precum comerţul, serviciile, investiţiile şi drepturile de proprietate intelectuală, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.