Negocieri secrete pentru pace în Ucraina: O „formulă” împotriva războaielor Rusiei și Chinei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.08.2023 - 08:03
Negocieri secrete pentru pace în Ucraina: O „formulă” împotriva războaielor Rusiei și Chinei (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: defense.com

Negocieri secrete pentru pace în Ucraina: O „formulă” împotriva războaielor Rusiei și Chinei. A doua întâlnire tehnică pentru pregătirea „summit-ului pentru pace” în Ucraina a avut loc în Arabia Saudită.

SHARE

Negocieri secrete pentru pace în Ucraina: O „formulă” împotriva războaielor Rusiei și Chinei, summit-ul din Jeddah propunându-și „să înregistreze înfrângerea Rusiei în război, să stabilească condiții pentru reparații și să asigure pacea durabilă în lume”. 

Scopul și semnificația pregătirii unui „summit al păcii” în timpul războiului în curs este „O lume fără China și Rusia”, potrivit lui Serghei Sidorenko de la EuroPravda

Negocieri secrete pentru pace în Ucraina: O „formulă” împotriva războaielor Rusiei și Chinei

Participanții nu au publicat documente oficiale sau declarații comune în urma întâlnirii de la Jeddah, Arabia Saudită, ceea ce nu indică lipsă de rezultate.

Avansarea „formulei pentru pace” a devenit una dintre principalele sarcini ale diplomației ucrainene.

Se subliniază că cele zece puncte propuse de președintele Zelenski trebuie să rămână neschimbate.

Însă toate cele zece puncte sunt formulate intenționat în mod vag pentru a permite negocieri asupra detaliilor. 

În esență, se referă la parametrii capitulării Rusiei, ducând la eliberarea completă a Ucrainei, reparații și un tribunal pentru criminalii de război, printre alte aspecte.

Scopul principal este stabilirea viziunii Ucrainei despre victorie ca axiomă în lume.

Acest lucru este necesar pentru a se asigura că, în timpul negocierilor cu Rusia, nicio țară să nu fie dispusă să compromită interesele Ucrainei sau o parte a teritoriului acesteia.

Acest lucru poate fi realizat dacă toți liderii lumii convin în prealabil să adere la normele ce exclud astfel de concesii în detrimentul Ucrainei. 

Potrivit Biroului Președintelui ucrainean, ar trebui să existe două astfel de „summituri pentru pace”. 

Primul, pe care Kievul ar vrea să-l țină până la sfârșitul anului 2023, ar trebui să aibă loc fără participarea Rusiei. 

Lumea ar trebui să fie de acord asupra planului ucrainean și să nu propună nicio alternativă, făcând astfel presiuni asupra Kremlinului să capituleze.

„Formula este în primul rând despre Ucraina, dar dacă anumite instituții internaționale permit încheierea justă a unor astfel de războaie agresive și atingerea păcii, Formula Păcii poate deveni o nouă fundație universală pentru situații similare”, este de părere Zelenski.

„Din păcate, nu suntem singurii, iar acesta nu este ultimul conflict militar din lume. Și cred că după încheierea acestui război, o astfel de formulă poate fi baza pentru depășirea altor probleme globale.”

După ce Rusia este gata să se conformeze ultimatumului (fie ca urmare a înfrângerii, a schimbării de conducere sau a altor transformări radicale), este așteptat al doilea summit.

China a participat, dar nu a renunțat la planul său de „pace”

Negocierile din Arabia Saudită au dat deja unele rezultate, chiar și fără decizii formale. 

Analiști importanți au fost de acord că întâlnirea a fost un succes pentru Ucraina, dar avertizează împotriva entuziasmului excesiv, deoarece succesul are limitări.

Evenimentul major a fost participarea Chinei. 

Andri Iermak, șeful Biroului prezidențial, care conduce delegația ucraineană la ședințele consilierilor, a susținut că doar planul de pace ucrainean a fost discutat la Jeddah, nicio altă propunere, nici măcar cea a Chinei. 

Jucătorul cheie la întâlnirea saudită, China, a venit cu propriul plan de pace, prezentat încă din februarie, iar surse occidentale susțin că nu intenționează să-și abandoneze planul.

Planul chinez pentru Ucraina este inacceptabil, întrucât include puncte ce practic îngheață conflictul, ceea ce ar oferi un avantaj Rusiei. 

De asemenea, implică încetarea sprijinului de securitate occidental pentru Ucraina și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. 

Pe scurt, acest plan este incompatibil cu planul ucrainean și cu realizarea unei păci durabile. 

La summit-ul din Arabia Saudită, Beijingul nu a luat partea Ucrainei, dar „și-a diversificat interesele”. 

Punctul problematic esențial al „planului de pace” ucrainean pentru statele partricipante este Punctul 7, „Restabilirea justiției”. 

Statele care vor fi de acord cu acest punct ar deveni adversari ai Rusiei, deoarece se referă la supraviețuirea și libertatea personală a lui Putin și a întregii conduceri de vârf a Rusiei.

Putin își pregătește garda care să-l țină în funcție

Vladimir Putin a decis să dea arme grele Rosgvardiei (Gărzii Naționale Ruse), ceea ce arată că el vede această structură drept unul dintre principalii piloni ai securității regimului, potrivit unei analize a serviciilor de informații pentru apărare din Marea Britanie, scrie pravda.com.ua.

Citește și: VIDEO Filmele în care Rusia pretinde că navele lor ar fi atacate cu drone din Delta românească

Rosgvardia are aproximativ 200.000 de angajați și există în forma sa actuală din 2016, condusă de Viktor Zolotov, fostul bodyguard al lui Putin și unul din liderii ascunși ai grupului de mercenari Wagner.

La 4 august, Vladimir Putin a semnat o lege care permite furnizarea de arme grele Rosgvardiei, la o lună după revolta Wagner.

Citește și: Acuzații: Flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească

UK Defense Intelligence subliniază că, în ciuda declarației lui Zolotov că această structură a funcționat „excelent” în timpul revoltei, nu există nicio dovadă că Rosgvardia a luat vreo acțiune eficientă împotriva mercenarilor Wagner, deși acesta a fost exact genul de amenințare la securitatea internă pentru care organizația a fost creată. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te