„Neajunsuri grave” în azilurile de bătrâni din Suedia în care au murit mii de persoane de COVID

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 24.11.2020 - 14:46
Inspectoratul de asistență socială al Suediei a anunțat că a descoperit „neajunsuri grave” în azilurile de bătrâni/FOTO: Flickr

Inspectoratul de asistență socială al Suediei a anunțat că a descoperit „neajunsuri grave” în azilurile de bătrâni în care mii de persoane au murit din cauza COVID-19. Acest lucru pune presiuni și mai mari asupra strategiei neconvenționale adoptate de autorități, scrie Reuters.

SHARE

Azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor au fost puternic afectate de primul val al pandemiei, determinându-l pe premierul Stefan Lofven să adimtă în luna mai că țara a eșuat în a-și proteja vârstnicii. Suedia a înregistrat mult mai multe decese pe cap de locuitor comparativ cu vecinii săi nordici, situație despre care autoritățile au spus că se datorează parțial controalelor și îngrijirii neadecvate din azilurile de bătrâni.

Inspectoratul de sănătate și asistență socială (IVO) al Suediei, o agenție guvernamentală responsabilă de supervizarea serviciilor de asistență medicală și socială, a investigat timp de mai multe luni condițiile de la azilurile de bătrâni după un val de reclamații din partea rudelor și angajaților.

Inspectoratul afirmă că niciuna din cele 21 de regiuni ale Suediei nu și-a asumat suficiente responsabilități în ceea ce privește tratarea rezidenților căminelor de bătrâni infectați cu coronavirusul, 20% din aceștia nefiind nici măcar consultați de un medic. Investigația nu a numit specific instituții sau persoane.

După o scădere a intensității pandemiei în lunile de vară, numărul de noi contagieri a crescut din nou în azilurile de bătrâni suedeze, provocând temeri că scenariul din primăvară s-ar putea repeta. Aproape jumătate din cele peste 6.400 de decese înregistrate din cauza COVID-19 în Suedia de la izbucnirea pandemiei au fost în rândul vârstnicilor din azilurile de bătrâni.

IVO a îndemnat autoritățile regionale să ia măsuri care să îmbunătățească asistența oferită și să le prezinte nu mai târziu de 15 ianuarie, anunțând de asemenea că va continua procesul de revizuire a fișelor medicale ale vârstnicilor decedați în aziluri.

Guvernul suedez a anunțat la sfârșitul lunii octombrie că persoanelor vârstnice din această țară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze, afirmând că măsura este justificată de rata mai scăzută a infecțiilor comparativ cu perioada de vârf din primăvară și de impactul izolării asupra sănătății mentale, potrivit hotnews.ro.


Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.