Nave ale României și Bulgariei au început vânătoarea de mine în Marea Neagră, potrivit lui Andri Klimenko, redactor-șef al portalului BlackSeaNews.
Turcia, Bulgaria și România au hotărât să creeze o forță comună pentru eliminarea minelor marine din Marea Neagră, „unul dintre scopurile misiunii fiind acela de a demonstra că cele trei țări erau capabile să rezolve singure această problemă”, scrie BlackSeaNews, citat de mil.in.ua.
Nave ale României și Bulgariei au început vânătoarea de mine în Marea Neagră
Pe mare sunt observate șapte nave, dintre care șase aparțin Bulgariei și una României.
Se raportează că grupul mixt nu se limitează la apele teritoriale ale Bulgariei, ci operează în zona adiacentă unde este noul coridor ucrainean de cereale.
Grupul de monitorizare al Centrului Internațional pentru Studiile Mării Negre, împreună cu BlackSeaNews, au identificat cinci din șapte nave ale grupului de mine de pe coasta Bulgariei:
Puitor de mine (32) Țibar – Marina bulgară,
Fregata (41) Drazki – Marina Bulgară,
Torpilorul (11) Smeli – Marina Bulgară,
Fregata (42) Verni – Marina Bulgară,
Dragorul (30) Slt. Alexandru Axente – Marina Română
Au existat mai multe incidente când nave civile s-au ciocnit cu mine marine. Recent, o navă de marfă sub pavilion turcesc a lovit o mină în Marea Neagră, în largul coastei României, lângă intrarea în Canalul Sulina.
De la invadarea Ucrainei pe scară largă de către Rusia, Marina României, cea a Bulgariei și a Turciei au degajat ocazional minele marine care plutesc în apele lor, ce reprezintă o amenințare pentru navigație.
Un nou „vânător de mine” pentru Marina României
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei în octombrie, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul britanic Rosyth, Scoția.
Nava, fostă HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este prima dintre cele două prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a comunicat Forțele Navale Române.
Citește și: Rusia vrea să atace cu mine marine navele civile din Marea Neagră, avertizează Marea Britanie
Este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).
Citește și: Cât de puternică este armata României într-un conflict la Marea Neagră. Stăm mai prost ca bulgarii
În perioada următoare, marinarii militari de la bordul vânătorului de mine 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” vor desfășura activități pentru instruire, evaluare, certificare și pentru executarea marșului spre portul militar Constanța, unde va ajunge până la sfârșitul acestui an.