300.000 de soldați mobilizați la frontiera estică, răspunsul NATO la invazia Ucrainei de către Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.03.2023 - 21:50
Batalionul de Sprijin pentru Susținere a Diviziei 87 din Armata SUA, desfășurat în Europa-Foto: Profimedia Images

NATO accelerează desfășurarea a 300.000 de soldați la frontiera estică în următoarele luni și alocarea a zeci de mii de soldați care pot fi desfășurați să ajute aliații în orice moment. Liderii militari vor prezenta în această primăvară planuri de apărare regională actualizate.

SHARE

NATO accelerează desfășurarea a 300.000 de soldați la frontiera estică în următoarele luni, dar pentru asta trebuie să convingă fiecare țară în parte să furnizeze diverse elemente: soldați, instruire, îmbunătățiri ale infrastructurii și, cel mai important, cantități mari de arme, echipamente și muniții scumpe, potrivit European Pravda, care citează Politico.

În condițiile în care țările sunt deja îngrijorate de stocurile de muniție, iar Ucraina are nevoie urgentă de obuze și arme suplimentare din partea aliaților săi, există riscul ca nu toți aliații NATO să își îndeplinească promisiunile de a contribui la noile planuri ale alianței.

NATO accelerează desfășurarea a 300.000 de soldați la frontiera estică

Potrivit publicației, liderii militari vor prezenta în această primăvară planuri de apărare regională actualizate, menite să ajute la redefinirea modului în care alianța își protejează cei un miliard de cetățeni.

Nivelurile de trupe vor fi semnificative. Oficialii spun că va fi nevoie de până la 300.000 de soldați NATO pentru a pune în aplicare noul model, potrivit pravda.com.ua.

Citește și: Assad i-a oferit lui Putin baze extinse și permanente în Siria și mercenari pentru Ucraina

Potrivit lui Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificarea forțelor, primul eșalon, de 100.000 de soldați gata de desfășurare în 10 zile, ar putea fi format din Polonia, Norvegia și statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania). 

Acesta ar putea include grupuri de luptă multinaționale pe care Alianța le-a stabilit deja pe flancul său estic.

Citește și: Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”

Un al doilea eșalon de trupe de sprijin va fi gata să se desfășoare din țări precum Germania în termen de 10 până la 30 de zile.

Grupul de luptă multinațional din România este condus de Franța

Primul eșalon ar putea include grupuri de luptă multinaționale pe care Alianța le-a stabilit deja pe flancul său estic.

Grupul de Luptă Avansat Consolidat al NATO din România este unul dintre cele 8 grupuri de luptă multinaționale permanente.

Celelalte sunt dislocate în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia. Slovacia, Ungaria și Bulgaria.

Aceste forțe militare ale NATO sunt înființate pentru a proteja și asigura securitatea în statele cele mai apropiate de Rusia.

Grupul, condus de Franța, a luat ființă în luna mai 2022 și este dimensionat în prezent la nivelul unui batalion, fiind însă conceput pentru a se extinde, la nevoie, la nivel de brigadă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te