Un transport critic de arme americane, destinat Ucrainei, și care include, între altele, peste două duzini de rachete Patriot PAC-3, peste două duzini de sisteme de apărare aeriană Stinger, rachete aer-sol Hellfire și peste 90 de rachete aer-aer AIM, este acum blocat în depozitele poloneze în urma unei decizii a Pentagonului de a opri transferul acestora.
Suspendarea, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2025, a lăsat blocate aceste sisteme vitale pentru Ucraina, deja poziționate în Polonia pentru livrare la Kiev, în timp ce Ucraina se confruntă cu escaladarea atacurilor rusești. Măsura, confirmată de surse din Casa Albă și din Congres, reflectă îngrijorările cu privire la diminuarea stocurilor militare americane după ani de ajutor acordat Ucrainei.
Ce arme necesare Ucrainei pentru bătălia cu Rusia au fost blocate deja, de SUA, în Polonia
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Anna Kelly, a declarat că decizia își propune să „pună interesele Americii pe primul loc” în timp ce Pentagonul își revizuiește angajamentele globale. Pe măsură ce Rusia își intensifică ofensivele aeriene și terestre, blocajul ridică îngrijorări urgente cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și proteja orașele și de a-și menține apărarea împotriva unui adversar feroce.
Citește și: România și Polonia, prima linie de apărare a NATO contra Rusiei, iau tancuri de miliarde din Coreea
Care este stocul de armament blocat
Corespondentul NPR National Desk la Pentagon, Tom Bowman, a detaliat arsenalul blocat, menționând printre articole, sistemele rămase în Polonia 30 de rachete Patriot PAC-3, 25 de sisteme Stinger, 142 de rachete Hellfire, 92 de rachete AIM-7, 8496 de obuze de artilerie de 155 mm, 252 de rachete GMLRS și 125 de arme antitanc AT-4, arată bulgarianmilitary.com.
Rachetă Hellfire - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)
Suspendarea, care i-a luat prin surprindere pe oficialii ucraineni și pe unii aliați ai SUA, subliniază echilibrul delicat dintre sprijinirea Ucrainei și menținerea pregătirii SUA. Departamentul de Stat, care nu a fost consultat înainte de decizie, se confruntă acum cu consecințe diplomatice, în timp ce Kievul insistă pentru clarificarea momentului sau a posibilității reluării transporturilor.
Nu există un calendar de reluare a ajutoarelor pentru Ucraina
Secretarul Apărării, Pete Hegseth, numit în funcție în ianuarie 2025, a aprobat suspendarea ajutoarelor pentru Ucraina pentru a prioritiza pregătirea militară a SUA pe fondul tensiunilor globale în creștere, în special în Indo-Pacific și Orientul Mijlociu. Anna Kelly, adresându-se reporterilor, a subliniat că suspendarea este o măsură temporară pentru a asigura că SUA își poate satisface propriile nevoi de apărare, deși nu a oferit un calendar pentru reluarea operațiunilor.
Citește și: VIDEO Tancul sud-coreean K2, testat în premieră la Smârdan. Costă 8.500.000 $. România vrea 300
De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, SUA au furnizat peste 67 de miliarde de dolari în ajutor militar, punând presiune pe stocurile interne. Recentele atacuri cu rachete americane asupra siturilor nucleare iraniene, ordonate de președintele Trump, au evidențiat și mai mult necesitatea conservării munițiilor.