Comisia Europeană condusă de președinta Ursula von der Leyen rămâne la putere.
Moțiunea inițiată de Piperea (AUR) contra Ursulei von der Leyen, respinsă cu majoritate zdrobitoare
O moțiune de cenzură împotriva întregului colegiu, depusă de un grup de deputați din cele trei fracțiuni de dreapta, a fost respinsă joi în Parlamentul European. Pentru a obține demiterea acesteia, era necesară o majoritate de două treimi.
Citește și: Simion, forțează anticipatele. Susținătorii AUR chemați la revoltă electorală din casă în casă
Pentru demisie au votat doar 175 din totalul de 721 de deputați. Împotrivă au votat 360 de deputați în cadrul votului nominal, în principal din grupurile parlamentare ale partidelor moderate de centru, care se definesc drept „platformă democratică proeuropeană”: creștin-democrați, social-democrați, liberali și verzi. La vot au participat doar 553 de deputați, dintre care 18 s-au abținut, arată derstandard
Schimbare de poziție în rândul social-democraților
PPE, care are 188 de deputați în Parlamentul European, voia să se opună în bloc moțiunii, la fel ca două treimi dintre conservatori (ECR) și liberalii. Dacă mai puțin de 300 de deputați ar fi votat împotriva moțiunii, acest lucru ar fi fost considerat o dovadă clară a slăbiciunii politice a Comisiei. Acum există totuși o largă majoritate.
Potrivit Politico, schimbarea de opinie a social-democraților (care nu au votat moțiunea n.red.) s-ar datora concesiilor făcute de von der Leyen în noaptea de marți spre miercuri.
Citește și: Moțiune: George Simion, Șoșoacă și Gavrilă au strâns voturi să îl „dărâme” pe Bolojan. Ce șanse au?
Astfel, Comisia ar renunța la reducerile semnificative planificate pentru fondurile sociale în cadrul negocierilor privind bugetul pe termen lung al UE până în 2035.
Pentru programele sociale din cadrul politicii de coeziune sunt prevăzute 142 de miliarde de euro pentru perioada actuală de șapte ani. 95 de miliarde de euro provin din bugetul UE, restul provenind de la statele membre în cadrul cofinanțării. Din aceste fonduri sunt finanțate, printre altele, măsuri de promovare a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor din Europa sau în regiunile defavorizate.
Moțiunea de cenzură a fost inițiată de un deputat român dintr-un partid naționalist de dreapta eurosceptic din grupul ECR și susținută de 72 de deputați. Grupul de extremă dreapta „Patrioții”, dominat de partidul RN al Marinei Le Pen, din care face parte și FPÖ, a vrut să voteze în bloc pentru moțiune, potrivit șefului grupului, Jordan Bardella. Acesta este al treilea grup ca mărime, cu 84 de deputați. Același lucru a fost valabil și pentru grupul „Suveraniștii”, condus de AfD din Germania, cu 23 de deputați.
Președinta Comisiei nu a mai fost prezentă la votul de la Strasbourg. Potrivit informațiilor furnizate de autoritatea centrală a UE, von der Leyen a efectuat o vizită de lucru planificată de mult timp la Roma. (Thomas Mayer din Strasbourg, 10.07.2025)