George Simion, forțează alegerile anticipate. Partidul AUR a depus oficial o moțiune de cenzură împotriva pachetului de măsuri fiscale promovat de Guvernul condus de Ilie Bolojan, într-un ultim efort de a bloca legea și de a provoca căderea Cabinetului. Votul este programat pentru luni, iar dacă moțiunea trece, Guvernul va fi demis, iar legea nu va mai ajunge la promulgare.
Simion, forțează anticipatele. Susținătorii AUR chemați la revoltă electorală din casă în casă
Pe pagina sa de Facebook, liderul extremiștilor AUR, George Simion a lansat două întrebări cruciale pentru susținătorii săi, în contextul în care partidul AUR a trecut de pragul de 40% în intenție de vot, celelalte partide tradiționale din politica românească prăbușindu-se sub pragul de 20%.
„Dacă trece moțiunea și avem alegeri anticipate - 1. pe cine puneți ștampila? și 2. Vă asumați organizarea campaniei pe stradă, în cartierul sau în satul vostru, om cu om?”, își întreabă susținătorii pe pagina sa de Facebook.
Mesajul său a ajus deja la peste 45.000 de susținători, mulți dintre ei exprimându-și deja opțiunea de vot în favoarea AUR și în favoarea tandemului extremist rusofil - Călin Georgescu - George Simion.
„AUR și Călin Georgescu”, „Dacă Călin Georgescu este reabilitat,repus în dreptul de a candida,atunci stau la ușa secției de votare de la 4 dimineața,iar dacă candidezi tu Simioane acelaș lucru voi face!!!Să fie într-un ceas bun și cu Doamne-ajută!!!”, „Da!! Calin Georgescu președinte!! Simion premier!!”, cam așa sună majoritatea mesajelor venite de la susținătorii lui Simion.
Totodată, o bună parte dintre susținătorii AUR îi atrag atenția lui George Simion că nu agrează faptul că deja, tot mai mulți parlamentari PSD au trecut în barca AUR, în contextul în care partidul lui Simion mizează exact pe susținerea social-democraților pentru a putea trece moțiunea de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Bolojan.
Citește și: Moțiune: George Simion, Șoșoacă și Gavrilă au strâns voturi să îl „dărâme” pe Bolojan. Ce șanse au?
Calculele din Parlament nu ajung pentru AUR. PSD, „asul din mânecă”
Moțiunea de cenzură depusă de AUR împotriva pachetului fiscal riscă să rămână fără efect, dar nemulțumirile din PSD ar putea schimba calculele politice.
Pentru a trece moțiunea de cenzură, opoziția are nevoie de 233 de voturi, adică jumătate plus unu din totalul parlamentarilor. În prezent, AUR, SOS România, POT și parlamentarii independenți adună împreună doar 153 de voturi, insuficiente pentru a crea o majoritate.
Ramona Bruynseels, deputat AUR, a fost tranșantă: „Nu putem fi de acord cu aceste măsuri. Guvernul acesta trebuie să plece și de aceea depunem această moțiune de cenzură.”
Documentul depus la Parlament conține 132 de semnături, iar la el au aderat și parlamentari care au părăsit recent formațiunile SOS România și POT.
Totuși, alianțele fragile și neînțelegerile din opoziție nu au cum să aibă sorți de izbândă fără sprijinul PSD, care deși a agreat pachetul de măsuri de austeritate la formarea guvernului, după publicarea ultimului sondaj în care social-democrații s-au prăbușit la un minim istoric, fiind cotați cu 13,7% opțiune de vot, social-democrații au început să critice public măsurile anunțate de premierul Ilie Bolojan.
Citește și: Sondaj AUR - 40%, PNL - 17%, PSD - 13%, USR - 13%. Aduce austeritatea extremismul la putere?
PSD, factor-cheie în ecuație
În timp ce majoritatea parlamentară pare solidă pe hârtie, tensiunile interne din PSD ar putea deveni un risc pentru Guvern. Mai mulți lideri social-democrați și-au exprimat public nemulțumirea față de direcția luată de Guvernul Bolojan, invocând faptul că propunerile lor ar fi fost ignorate în cadrul coaliției.
Sorin Grindeanu, președinte interimar PSD, a declarat că „e bine să se țină cont mai mult de propunerile PSD, dacă ne vor ca parteneri”. Declarația a fost întărită de Paul Stănescu și Mihai Fifor, cel din urmă acuzând partenerii de coaliție că „pozează în Albă ca Zăpada”.
Sorin Grindeanu (PSD) - Foto: Profimedia images
Deja sunt multe voci în PSD care cer ieșirea de la Guvernare, după ce România a fost aruncată într-un haos economic colosaj de guvernarile anterioare „Nicu și Marcel”.
În acest moment, PSD are 131 de parlamentari, iar PNL, USR, UDMR și minoritățile adună 180 de voturi. Dacă o parte semnificativă a social-democraților ar vota moțiunea sau s-ar abține, Guvernul ar putea fi pus în dificultate.
Coaliția interzice votul împotriva propriului Guvern
Potrivit acordului de guvernare, niciun parlamentar din coaliție nu are voie să semneze sau să voteze moțiuni împotriva Guvernului. Orice încălcare a acestei prevederi ar echivala cu o răsturnare a ordinii politice și o posibilă ieșire de la guvernare.
Premierul României - Ilie Bolojan - Foto: Profimedia images
Totuși, AUR mizează tocmai pe falia tot mai vizibilă dintre PSD și tabăra USR-PNL-UDMR. Partidul Social Democrat „joacă” acum cu ochii la sondajele publice mai mult decât la rezolvarea dezastrului economic în care au adus țara în guvernările precedente.
Dacă presiunea publică și frustrarea internă cresc, social-democrații ar putea fi tentați să joace cartea opoziției, chiar și indirect, prin abținere, iar acest lucru ar fi un dezastru total pentru România.
Ascensiunea la putere a extremiștilor cu simpații la vedere pentru Federația Rusă ar izola România pe scena internațională, iar economia s-ar prăbuși iremediabil pentru următorii 10-15 ani.