Mossad a pus mâna pe vaccinul chinez anti-Covid pentru a-l „studia”

DE Adina Mutăr | 30.10.2020 - 22:32
Netaniahu/Cohen sursă timeofisrael

Mossad a reușit să procure vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat în China și l-a dus în Israel pentru a fi studiat. Mai multe surse guvernamentale au confirmat indirect raportul, scrie Jerusalem Post.

SHARE

În timp ce țări din întreaga lume se luptă pentru a dezvolta un vaccin, cu numeroase atacuri cibernetice și spionaj raportate de unele companii de top, Israelul încearcă să ajungă la acorduri pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului de la alți potențiali dezvoltatori, potrivit unui oficial de rang înalt al Ministerului Sănătății.

„Există mai multe eforturi diplomatice în spatele scenei", a declarat sursa pentru The Jerusalem Post într-un briefing privat. „Încercăm tot ce putem pentru a ne asigura că cetățenii israelieni au acces la un vaccin cât mai curând posibil”.

Însă nu a fost clar de ce a fost implicat în mod specific serviciul secret Mossad, ci nu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății.

În pandemia Covid-19, Mossad a acționat din plin pentru achiziționare de teste și de echipamente medicale, pe căile serviciilor secrete.

Din februarie până la sfârșitul lunii mai, directorul Mossad, Iossi Cohen, a condus eforturile internaționale ale țării de a achiziționa măști, truse de testare, ventilatoare și alte echipamente medicale pentru combaterea coronavirusului.

În luna mai, prim-ministrul Benjamin Netaniahu i-a mulțumit public lui Cohen pentru conducerea Centrului comun de comandă a achizițiilor publice, înainte de transferul sub comanda Ministerului Sănătății.

Cohen a acționat agresiv în achiziționarea unor cantități masive de rechizite medicale și echipamente de protecție personală într-un moment în care aceste provizii erau rare și exista o concurență dură între țări pentru a cumpăra repede provizii înainte ca alți clienți să apară.

Cu toate acestea, chiar dacă Netaniahu a transferat autoritatea lui Cohen către Ministerul Sănătății, acesta a ținut să remarce: „Nu știm ce va aduce ziua următoare sau luna următoare. Întrucât ați dobândit experiența, amintiți-vă, este posibil să avem nevoie de ea din nou.”

Implicarea Mossad-ului în primăvară a fost necesară pentru că unele achiziții au fost făcute din Emiratele Arabe Unite și din alte țări din Orientul Mijlociu cu care Israelul nu avea încă relații diplomatice.

În plus, Mossad-ul a asigurat și un transport direct, fără vămi și înregistrări.

Însă, Israelul are relații diplomatice solide cu China, sub conducerea Ministerului de Externe, de aceea implicarea Mossad-ului nu are o logică la vedere.


În general, există temeri cu privire la siguranța vaccinului dezvoltat de China, deoarece nu a fost supus unor teste extinse ca în unele țări occidentale și nici nu a urmat procedura standard. China a început să distribuie pe scară largă vaccinul către anumite sectoare ale populației, dar fără să anunțe rezultate.

Se pare că logica Mossad a fost mai simplă: din moment ce noul coronavirus provine din China, cercetătorii de acolo poate știu mai multe decât cei din restul lumii.


Institutul pentru Cercetări Biologice din Israel a anunțat duminică că va începe studiile pe oameni săptămâna viitoare cu vaccinul său împotriva coronavirusului, Brilife. Vaccinul a primit toate aprobările necesare de la Ministerul Sănătății și Comitetul Helsinki pentru experimentele medicale pe oameni.

„Cu doar două luni în urmă, aveam prima doză de vaccin. Astăzi, avem deja 25.000 de doze de vaccin”, a declarat ministrul Apărării, Benny Gantz.

Desigur, un „studiu” comparativ cu vaccinul chinez ar fi binevenit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te