Moscova este îngrijorată că „tensiunile din Kosovo merg de la rău, la mai rău”

DE Elena Andrei | 28.09.2021 - 20:10
Zaharova avertizează că tensiunile din Kosovo merg din rău spre mai rău/foto: tass

Moscova avertizează în privința conflictelor din ce în ce mai mari din nordul Kosovo, unde se constată că se merge „de la rău, la rău”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

SHARE

„Moscova este îngrijorată de tensiunile crescânde din Kosovo, provocate de acțiunile iresponsabile ale autorităților albaneze din Kosovo. Începând cu 20 septembrie, Priștina a obstrucționat efectiv circulația traficului între regiunile nordice ale Serbiei și partea centrală a Serbiei", spune Maria Zaharova.

„Există o concentrare de forțe de poliție, forțe speciale, vehicule blindate și arme grele. Civilii au fost supuși violenței și au fost victime printre ei. Mai multe persoane au fost spitalizate. În prezent, este evident că evenimentele se îndreaptă pe o cale care merge de la rău, la mai rău”, a apreciat aceasta.

Zaharova a subliniat că Municipalitatea sârbă, a cărei înființare a fost destinată ca o modalitate de a garanta în mod eficient drepturile și interesele sârbilor din provincie, rămâne pe hârtie din cauza sabotării de către Priștina, care „se angajează să își afirme controlul complet asupra teritoriului prin aparatul său represiv al autoproclamatului stat kosovar”.

Citește și

NATO intensifică patrulările la granița Serbia-Kosovo pe fondul escaladării tensiunilor

Tensiuni între Kosovo şi Serbia. Ambele părți și-au plasat trupe în apropiere de frontiera comună

 

„De fapt, acesta este un alt val de expulzare, pentru alungarea sârbilor din provincie", a precizat diplomatul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe s-a concentrat asupra faptului că „practicile factorilor de decizie politică de la Priștina nu primesc evaluarea cuvenită „nici de la Bruxelles, autorizat să contribuie la găsirea unei soluții negociate la problema dintre Belgrad și Priștina, nici de la Washington, care-i susține pe kosovari”.

„Subliniem încă o dată că Forța Kosovo a NATO (KFOR) și Misiunea Uniunii Europene pentru Statul de Drept au mandatele necesare pentru prevenirea nelegalității și poartă întreaga responsabilitate pentru protejarea populației civile, precum și pentru asigurarea păcii și securității. Este timpul să punem o oarecare presiune asupra Administrației de la Priștina, să fie obligată să retragă forțele de securitate din nordul Kosovo și să împiedice situația să se transforme într-un conflict deschis”, a declarat Zaharova.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.