Tensiuni între Kosovo şi Serbia. Ambele părți și-au plasat trupe în apropiere de frontiera comună

DE Daniel Toșa | 27.09.2021 - 15:57
Tensiuni între Kosovo şi Serbia. Ambele părți și-au plasat trupe în apropiere de frontiera comună/FOTO: Unsplash

Tensiunile între Kosovo şi Serbia au crescut şi mai mult luni, după decizia Belgradului de a desfăşura patru vehicule blindate ale armatei lângă graniţa cu fosta sa provincie.

SHARE

Belgradul a decis duminică să ridice nivelul de alertă al armatei sale în zona de frontieră. Avioanele de luptă sârbe au survolat de mai multe ori zona de frontieră sâmbătă şi duminică.

Televiziunea de stat sârbă (RTS) a difuzat luni imagini cu aceste blindate, precum şi cu elemente ale armatei sârbe echipate cu arme automate, precizând că se aflau la doi km de graniţa cu Kosovo, potrivit Agerpres.

La Pristina, prim-ministrul albanez Edi Rama, aflat în vizită la Kosovo, a descris acţiunile Belgradului ca „manevre militare teatrale", declarându-se convins că „dialogul este singura soluţie”.

Citește și: Oficial, România nu a depus PNRR la Bruxelles. Șefa CE, la București pe minciunile lui Cîțu & Ghinea

Serbia acuză Kosovo vecin de „provocări” după desfăşurarea recentă a forţelor speciale ale acestuia în apropierea a două posturi de frontieră din nordul Kosovo, Jarinje şi Brnjak. Sârbii sunt majoritari în nord şi refuză autoritatea guvernului de la Pristina.

Această desfăşurare a trupelor, care a provocat furia sârbilor, a urmat după decizia guvernului din Kosovo de a interzice intrarea pe teritoriul său a vehiculelor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe şi de a le înlocui cu plăci kosovare temporare, o „măsură de reciprocitate”, afirmă Pristina.

Sute de sârbi au protestat de atunci împotriva acestei decizii şi au blocat traficul cu camioane pe drumurile ce duc la două puncte de trecere a frontierei.

Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit

Punctele de trecere a frontierei dintre Serbia şi Kosovo, un teritoriu de 1,8 milioane de locuitori populat majoritar cu albanezi, sunt desemnate drept "pasaje administrative" de Belgrad, care nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.