Moscova ascunde moartea din cauza radioactivității a doi militari. Putin vrea să afle cine a vorbit

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.08.2019 - 20:27

Doi militari răniţi în explozia rachetei nucleare, accident produs la 8 august în nordul Rusiei, au murit din cauza contaminării radioactive, afirmă surse medicale citate de presa rusă.

SHARE

Agenţia atomică rusă Rosatom a anunţat iniţial că cinci persoane au murit, iar trei au fost rănite după explozia produsă pe 8 august în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, dar sursele locale mereu au anunțat moartea a șapte persoane.

Medicii locali au explicat de unde vine neconcordanța, dorind să-și păstreze anonimatul. Două dintre persoanele rănite în explozie au murit din cauza contaminării radioactive, înainte de a fost transportate la Moscova pentru tratament, au precizat aceștia pentru publicaţia Novaia Gazeta.

„Doi dintre pacienţi au murit înainte de a fi duşi la aeroport. Concentraţia de radiaţii a fost foarte mare, iar simptomele de contaminare s-au agravat rapid”, a declarat un doctor, sub protecţia anonimatului.

Cei doi pacienţi care au murit erau militari. De asemenea, medicii din regiunea Arkhangelsk nici nu au fost avertizați despre otrăvirea cu radiații a pacienților.

Însă Kremlinul nu știe nimic despre ce se „zvonește”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, joi, că nu știe de cazuri de intoxicații cu radiații suferite de cei care au fost răniți în timpul unei explozii la testul naval de la Severodvinsk.

„Nu știu de asta, nu știu despre ce medici vorbiți. Este necesar să știm în mod specific despre ce doctori este vorba și ce au zis ei. În acest caz, nu putem vorbi impersonal”, a spus el, comentând asupra rapoartelor vehiculate de o serie de mijloace de comunicare. 

De asemenea, reprezentantul Kremlinului a subliniat că președintele Vladimit Putin primește „informații specifice, profesionale, bazate pe măsurări”.

„Nu există niciun motiv să nu aveți încredere în aceste informații. În ceea ce privește opiniile anumitor medici, cu siguranță este necesar să aflăm care este părerea și cine a exprimat-o”, a insistat Peskov.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat asigurări, luni, în cursul vizitei în Franţa, că explozia la teste a rachetei nucleare nu generează „niciun risc, iar radiaţiile nu au crescut”.

„Am trimis experţi la faţa locului, iar situaţia este sub control. Au fost aplicate măsuri preventive şi nu se poate întâmpla nimic neaşteptat”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -