Moscheile saudite trebuie să dea sonorul mai mic la chemarea la rugăciune

DE Edi Neagu | 01.06.2021 - 09:50
Moscheile din Arabia Saudită trebuie să reducă volumul difuzoarelor. Foto: Pexels.com

Un ministru din Arabia saudită obligă moscheile să reducă nivelul de zgomot printr-o chemare la rugăciune cu sonor mai redus. Oficialul a spus că bătrînii și copiii sunt deranjați de zgomot.

SHARE

Un ministru saudit şi-a apărat decizia prin care a obligat mii de moschei din toată ţara să reducă volumul megafoanelor, în special în timpul chemării la rugăciune, o decizie controversată pentru acest regat ultraconservator, transmite AFP.

Ministerul afacerilor islamice Abdullatif al-Sheikh a ordonat săptămâna trecută moscheilor să îşi regleze megafoanele la o treime din volumul maxim şi să le limiteze utilizarea la chemarea la rugăciune şi nu la difuzarea de predici întregi.

Această măsură a făcut imediat valuri în cercurile religioase şi conservatoare, Arabia Saudită fiind o ţară în care islamul este practicat cu stricteţe.

CITEȘTE ȘI: Rusia susține că va desfășura noi unități militare în apropierea granițelor occidentale

Ministrul afacerilor islamice a justificat această decizie invocând sănătatea şi bunăstarea copiilor şi a persoanelor în vârstă, deranjate de zgomot.

"Cei care doresc să se roage nu trebuie să aştepte chemarea la rugăciune a imamului", a asigurat ministrul într-o înregistrare difuzată de televiziunea de stat."Ei ar trebui să fie deja prezenţi la moschee", a adăugat el.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Fiul Vioricăi din Clejani, prins drogat după ce cheltuise 80.000 € la dezintoxicare în Spania

Posturile de televiziune difuzează deja rugăciuni şi predici despre Coran, a explicat el în continuare, sugerând că moscheile nu ar trebui să le mai difuzeze.

Dispute în mediul on-line saudit

Într-o ţară care în care există zeci de mii de moschei, această decizie a fost bine primită, dar a dezlănţuit pasiuni pe reţelele de socializare. Un hashtag ce sugerează interzicerea muzicii în restaurante şi cafenele a fost distribuit de multe ori.

Ministrul al-Sheikh a apreciat că aceste critici provin de la "duşmanii regatului" dornici să "agite opinia publică".

Această măsură este în concordanţă cu politica de liberalizare dorită de prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman.

El a ordonat anularea mai multor interdicţii sau restricţii, cum ar fi interdicţia ca femeile să conducă automobile, şi a autorizat organizarea concertelor cu participare mixtă, bărbaţi şi femei, strict interzisă anterior.

Aceste măsuri de relaxarea au fost bine primite de mulţi saudiţi într-o ţară în care două treimi din populaţie are sub 30 de ani.

Regatul saudit a limitat, de asemenea, prerogativele poliţiei religioase, temută în trecut, pentru că nu ezita, de exemplu, să alunge oamenii din mall-uri în momentele în care aveau loc rugăciunile, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te