Moldova își decide viitorul. 50,05% împotriva UE la referendum. Maia Sandu, în turul II

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.10.2024 - 08:05
Moldova își decide viitorul. 50,05% împotriva UE la referendum. Maia Sandu, în turul II - Foto: Profimedia images
Moldova își decide viitorul. 50,05% împotriva UE la referendum. Maia Sandu, în turul II - Foto: Profimedia images

Moldova își decide viitorul. Referendum cu rezultat strâns în R. Moldova: 50,05% împotriva aderării la UE. Maia Sandu intră în turul 2 al prezidențialelor cu Alexandr Stoianoglo

SHARE

După centralizarea a 97,84% din procesele-verbale, referendumul pentru integrarea în UE arată un scor de 49,95% pro-UE și 50,05% împotriva aderării.

Moldova își decide viitorul. 50,05% împotriva UE la referendum. Maia Sandu, în turul II

În cadrul alegerilor prezidențiale, Maia Sandu conduce cu 41,89% din voturi, urmând să se confrunte în turul 2 cu Alexandr Stoianoglo, care a obținut 26,3%.

Scorul la referendumul din Republica Moldova, organizat simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, este extrem de strâns.

Cetățenii au fost chemați să voteze atât pentru viitorul președinte, cât și pentru modificarea Constituției, care ar face ireversibilă aderarea la Uniunea Europeană.

După numărarea a 97,84% din voturi, rezultatele arată că 50,05% dintre moldoveni au votat împotriva integrării în UE, în timp ce 49,95% au votat pentru.

Citește și: Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu a obținut 41%. Destinația UE nu este clară

Maia Sandu, în turul 2 cu Alexandr Stoianoglo

La alegerile prezidențiale, președintele în funcție, Maia Sandu, a obținut 41,89% din voturi, fiind urmată de Alexandr Stoianoglo, care a adunat 26,3%, și de Renato Usatîi, cu 13,77%.

Acest rezultat garantează un tur doi între Sandu și Stoianoglo, un fost procuror, care reprezintă forțele proruse din Republica Moldova.

Citește și: Sute de moldoveni au fost antrenați în Rusia pentru destabilizări în Republica Moldova

Sandu acuză un „atac asupra democrației”

Într-o declarație făcută duminică seara, Maia Sandu a acuzat „forțele străine” că ar fi orchestrate un „atac fără precedent asupra libertății și democrației țării noastre”, conform The Guardian.

În timp ce rezultatele finale nu au fost încă confirmate, scorul strâns la referendum reprezintă o lovitură pentru agenda pro-europeană a lui Sandu.

Președintele moldovean a militat intens pentru aderarea la UE, considerând acest obiectiv drept „ireversibil” și vital pentru viitorul țării.

În ciuda sondajelor preelectorale care indicau o susținere de aproximativ 60% pentru calea europeană, rezultatele referendumului au surprins mulți observatori politici și au dezamăgit aliații pro-europeni ai lui Sandu de la Bruxelles.

Un test crucial pentru agenda pro-UE

Referendumul și alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost considerate un test esențial pentru direcția politică a țării.

Maia Sandu, care a preluat președinția în 2020 cu o platformă pro-occidentală, s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea grupărilor proruse, care s-au mobilizat masiv în campania electorală și la referendum.

Rezultatul final al referendumului și turul al doilea al alegerilor prezidențiale vor decide dacă Republica Moldova își va menține parcursul european sau va căuta o altă direcție politică, apropiată de Moscova.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te