Moldova, înțelegere cu Putin pentru a trece iarna: „Să fim pregătiți pentru mai multe crize”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.09.2023 - 10:16
Moldova, înțelegere cu Putin pentru a trece iarna - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Republica Moldova își va menține contractul de furnizare a gazelor naturale cu compania rusă Gazprom pentru a evita crizele legate de prețurile la energie electrică din țară și dificultățile din regiunea separatistă Transnistria, a declarat ministrul Energiei din Moldova.

SHARE

Moldova a încetat să mai folosească livrările de la Gazprom în decembrie 2022, primind ajutor în special din de la București pentru a trece iarna trecută în ceea ce privește livrările de gaze și energie.

Moldova, înțelegere cu Putin pentru a trece iarna: „Să fim pregătiți pentru mai multe crize”

Aprovizionarea zilnică de 5,7 milioane de metri cubi de la Gazprom este mai mică decât cea cerută prin contract și aceasta este folosită doar de Transnistria, enclava pro-rusă de la granița de est a Republicii Moldova, care s-a declarat independentă în timp ce Uniunea Sovietică se prăbușea,

Transnistria, care nu are recunoaștere internațională, depinde de transporturile Gazprom pentru a rezista în timpul iernii și pentru a alimenta o centrală termică care produce, la prețuri mai mici decât cele de pe piață, 80% din energia electrică folosită în restul Moldovei.

Citește și: Republica Moldova, luată sub aripa României. Oferă resurse de energie și apă, primește gaz la schimb

"Există diferite opțiuni și ne putem descurca fără energie din Transnistria. Dar ar trebui să fim pregătiți pentru mai multe crize în același timp", a declarat Parlicov la televiziunea Vocea Basarabiei (Vocea Basarabiei).

"Asta înseamnă prețuri mai mari la electricitate aici, acasă, și o posibilă criză umanitară în câteva luni în Transnistria. Să nu uităm că aproape 300.000 de oameni trăiesc acolo și sunt aproape toți cetățeni moldoveni."

Moldova, „datoare vândută” la Gazprom

Moldova, a spus ministrul, nu are intenția de a rupe contractul, dar trebuie să fie pregătită pentru ca Gazprom să-și exercite dreptul legal de a nu-l mai onora. Transnistria nu a plătit nimic pentru livrările sale de gaz rusesc de ceva timp, dar Gazprom nu a insistat asupra plății.

Oficialii moldoveni estimează că datoriile Transnistriei pentru arieratele de gaz se ridică la aproximativ 10 miliarde de dolari.

Citește și: Adrian Albu, candidatul socialist la Primăria Chişinău, s-a întâlnit la Moscova, cu şeful Gazprom

Moldova și-a evaluat propriile datorii către Gazprom la 8,6 milioane de dolari pe baza unui audit internațional - o fracțiune din cele 709 milioane de dolari cerute de grupul rus de petrol și gaze.

Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, o subsidiară a Gazprom care supraveghează distribuția de gaze în țară, a declarat joi că datoria totală stabilită de autoritățile moldovenești trebuie încă aprobată de acționarii companiei sale, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te