Republica Moldova, luată sub aripa României. Oferă resurse de energie și apă, primește gaz la schimb

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.09.2023 - 19:38
Republica Moldova, luată sub aripa României. Oferă resurse de energie și apă, primește gaz la schimb Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

România devine țară suport pentru Republica Moldova din punct de vedere energetic. De curând au fost preluate sistemele de gaz de la ei, iar țara noastră oferă energie și apă potabilă.

SHARE

România devine țară suport pentru Republica Moldova din punct de vedere energetic. De curând au fost preluate sistemele de gaz de la ei, iar țara noastră oferă energie și apă potabilă.

Programul energetic pentru trecerea iernii spune că „în contextul energetic european actual este obligatorie mobilizarea tuturor resurselor energetice disponibile”, și ar putea fi repornite și grupurile pe cărbune închise în această vară, inclusiv pentru a se asigura alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă e nevoie, conform e-nergia.ro

“(…)asigurarea din timp, la nivelul tuturor producătorilor de energie electrică, a cantităților de resurse energetice primare care să asigure alimentarea cu energie electrică a consumului, cât și a rezervelor necesare acoperirii dezechilibrelor generate de subcontractarea pe piețele de energie electrică, de ieșirile accidentale din funcțiune ale grupurilor energetice, disfuncționalitățile generate de condițiile meteorologice deosebite, creșteri ale consumului peste valorile estimate etc., respectiv pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă situația energetică din zonă o va impune”.

Citește și: https://newsweek.ro/international/republica-moldova-reduce-numarul-de-diplomati-rusi-acreditati-la-chisinau-reactia-moscovei

Acesta este un extras din programul energetic pentru iarna următoare elaborat în fiecare an de Ministerul Energiei, iar referirea la ajutorul care ar putea fi dat Republicii Moldova confirmă unele informații din piață potrivt cărora producătorii români vor fi pregătiți să asigure, la nevoie, livrarea de energie electrică spre Republica Moldova la o putere orară de 1.000 MW, la iarnă.

“în situații de criză energetică regională sau europeană, scoaterea din conservare și utilizarea grupului TA7 Turceni prin activarea prevederii Art. 4, alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările și completările ulterioare”.

Ba mai mult, în calcului producției estimate s-a avut în vedere și celălalt grup de la CE Oltenia, care a fost închis definitiv. Cităm din nou:

“În vederea estimării producției, au fost avute în vedere unitățile de producție existente, cele puse în funcțiune în cursul anului 2023 (231 MW, în principal pe bază de producție din surse regenerabile), precum și grupurile scoase din funcțiune în anul 2023 (2 grupuri de 330 MW ale Societății ”Complexul Energetic Oltenia” S.A.)”

România a preluat operarea întregului sistem de transport al gazelor din Republica Moldova

Din 19 septembrie 2023, țara noastră preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz.

Transgaz, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul Moldovatransgaz, începând cu data de 19 septembrie 2023, conform Romania TV.

Pentru următorii 5 ani, SNTGN TRANSGAZ SA – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european.

Așadar, Transgaz va opera sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova, în locul gigantului rus Gazprom, pentru următorii 5 ani, începând din 19 septembrie 2023. Recent, Parlamentul Republicii Moldova a votat legea care permite transferul.

„Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii.

Citeşte şi: Până când poate fi folosit cardul de energie la plata facturilor. 2.000.000 de oameni l-au primit

Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale reprezintă unul din obiectivele de bază, în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale.

În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova.

 Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Apeducte de apă potabilă pentru raioanele din Moldova

Patru apeducte vor lega sursele de apă din România de 30 de localități de peste Prut care se confruntă cu o secetă puternică.

Mai exact, 250.000 de cetățeni din Republica Moldova vor beneficia de apă potabilă printr-un proiect amplu. Astfel, ApaVital Iași primul operator transfrontalier din domeniu.

Primă subtraversare se va completa cu proiectul Raionului Nisporeni și al Agenției de Dezvoltare Regională Centru pentru alimentarea cu apă potabilă a 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni, conform TeleM.

Citeşte şi: Românii au vrut să plătească rate și biciclete cu cardul de energie. Care a fost factura medie

Tot în această etapă se vor demara proiectarea și obținerea autorizațiilor pentru traversările de la Sculeni și Tabăra, destinate alimentării cu apă potabilă a localitaților din Raioanele Fălești, Glodeni și Ungheni. 

În cea de a doua etapă, se va trece la execuția traversărilor de la Sculeni și Tabăra și demararea proiectării și obținerea de autorizații pentru apeductele de la Ungheni. 

„În acest an vom avea o întâlnire de la Chișinău în care vom discuta toate restanțele pe care le avem în acest punct în ceea ce privelte relația bilaterala între România și Republica Moldova în materia mediului.

Nu declarăm că suntem doar frati, ci că suntem la fel, școlile arată la fel, dar sper sa putem bea și acceași apă”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Prognoza de producție și de consum

Dispeceratul Energetic Național (DEN) a elaborat două scenarii, unul moderat și unul pesimist. Ne vom referi în continuare la ultimul, în care a fost prognozată o creștere a consumului la valoarea de 25,1 TWh în perioada noiembrie  2023-martie 2024, cu aproximativ 6 % mai mare decât consumul înregistrat în iarna 2022 – 2023.

Potrivit acestuia, în primele trei luni ale intervalulului, consumul de electricitate va fi acoperit și din importuri, iar în celelalte două (februarie și martie), producția internă va fi mai mare decât consumul.

Ianuarie ar putea fi luna în care am putea avea nevoie de cele mai mari importuri – aproape 148 GWh, cu mențiunea că datele se pot shimba, în funcție de vreme, de producția din regenerabil și mai ales de consum, dacă se va continua tendința actuală de scădere a consumului, observată în ultimul an și jumătate.

Necesarul de combustibili pentru producătorii de energie electrică și termică pentru trecerea iernii se ridică la 6,5 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te