VIDEO Miting major, zeci de mii de maghiari contra lui Viktor Orban. Care este cauza protestului

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.04.2024 - 19:38

Miting major, zeci de mii de maghiari contra lui Viktor Orban. Care este cauza protestului. Zeci de mii de oameni au manifestat în centrul Budapestei.

SHARE

Miting major, zeci de mii de maghiari contra lui Viktor Orban. Care este cauza protestului. Zeci de mii de oameni au manifestat în centrul Budapestei, împotriva guvernului lui Viktor Orban.

Protestul - în frunte cu un avocat fost apropiat al Administraţiei Orban, care a lansat recent o mişcare politică menită să îl conteste pe premier.

Miting major, zeci de mii de maghiari contra lui Viktor Orban, manifestaţie la Budapesta

Protestatarii au mărşăluit spre parlament, pe o vreme neobişnuit de caldă de primăvară, unii dintre ei strigând "Nu ne este frică" şi "Orban demisia!".

Mulţi purtau culorile naţionale roşu-alb-verde sau purtau drapelul naţional, simboluri pe care partidul lui Orban le-a folosit ca şi cum ar fi fost ale sale, în ultimele două decenii.

"Acestea sunt culorile naţionale ale Ungariei, nu cele ale Guvernului", a declarat Lejla, în vârstă de 24 de ani, care a călătorit la Budapesta, din Sopron, un oraş de la graniţa de vest a ţării, conform News.ro.

Citeşte şi: Viktor Orban compară UE cu tancurile Uniunii Sovietice

Protestul a fost condus de Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, care a fost căsătorit cu fostul ministru al Justiţiei al lui Orban, Judit Varga, şi care în cele din urmă intenţionează să îşi lanseze propriul partid.

Trei protestatari intervievaţi de Reuters au declarat că Magyar le place pentru că a fost apropiat de Guvernul Orban şi cunoaşte din interior modul în care acesta funcţionează.

Foto: Profimedia Images

"Ştiam că există corupţie, dar el o spune ca un insider şi ne-a confirmat acest lucru", a declarat Zsuzsanna Szigeti, angajată în sistemul de sănătate, în vârstă de 46 de ani, care purta un steag maghiar care îi acoperea tot corpul.

Citeşte şi: Ucraina îl somează pe Orban privind „Ungaria Mare”: Revizionismul, inacceptabil

Ea a spus că este îngrijorată de sistemele de educaţie şi de sănătate şi că este îngrijorată de corupţie. "Am încredere că va exista o schimbare", a spus ea.

Magyar a devenit foarte cunoscut în februarie, când a făcut comentarii incendiare despre funcţionarea internă a Guvernului. El l-a acuzat pe Antal Rogan, ministrul care conduce biroul lui Orban, că ar conduce un aparat de propagandă centralizat.

De asemenea, el a publicat o înregistrare a unei conversaţii cu fosta sa soţie, în care Varga a detaliat o încercare a unui consilier superior al şefului de cabinet al lui Orban de a interveni, într-un caz de corupţie.

Procurorii investighează în prezent declaraţiile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te