Ministrul ucrainean al Apărării: Vom primi mai multe rachete Stinger, Javelin și drone

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.03.2022 - 10:01
Ministrul ucrainean al Apărării: Vom primi mai multe rachete Stinger, Javelin și drone turcești/

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că țara urmează să primească rachete Stinger și Javelin din străinătate, precum și un alt transport de drone turcești.

SHARE

Mai multe țări occidentale s-au angajat să furnizeze Ucrainei arme pentru a respinge o invazie rusă, relatează Reuters.

Kremlinul a declarat că „statele care furnizează arme letale Ucrainei își vor asuma responsabilitatea” în cazul în care armele vor fi folosite în timpul „campaniei militare din fosta republică sovietică”.

Citește și: FSB îl părăsește pe Putin. L-a informat pe Zelenski despre asasinii ceceni trimiși să-l ucidă

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a făcut apel să se continue furnizarea de arme Ucrainei, într-o convorbire cu alți lideri mondiali și reprezentanți ai Uniunii Europene și ai NATO.

 

Premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat că țara sa va furniza Ucrainei arme antitanc și muniție îmbunătățită pentru a sprijini lupta acesteia împotriva rușilor, și va interzice importurile de țiței din Rusia.

Citește și: A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc la 2 martie. Ce au cerut cele două părți

Ministerul estonian al Apărării ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei arme antitanc, rachete Javelin și obuziere de 122 mm, a declarat postul național de radio și televiziune ERR.

Înainte de decizia finală, trebuie obținută permisiunea din partea Statelor Unite, țara de origine a rachetelor, și din partea Finlandei și Germaniei, foștii proprietari ai obuzierelor, se arată în raport.

"În principiu, Estonia a luat o decizie în cadrul Ministerului Apărării că dorința noastră este de a sprijini Ucraina cu armament și muniție în actuala situație dificilă de securitate. Lucrurile pe care le avem în vedere sau la care lucrăm în prezent sunt rachetele Javelin pentru sistemele de rachete antitanc și luăm în considerare sau plănuim să furnizăm obuziere de 122 mm și muniție pentru acestea", a declarat pentru ERR Peeter Kuimet, șeful Departamentului de cooperare internațională al Ministerului Apărării.

În același timp, el a precizat că furnizarea de asistență letală defensivă nu este atât de ușoară. Înainte de a livra rachete Javelin, este necesar să se obțină permisiunea Statelor Unite în calitate de producător. "În cazul obuzierelor, noi le-am primit de la Finlanda, care la rândul ei le-a primit de la Germania. Trebuie să cerem acordul Germaniei și Finlandei pentru a transfera armele", a declarat Kuimet.

El a precizat că Estonia primește în mod constant mai multe rachete Javelin, "ceea ce, de-a lungul anilor, înseamnă că, la un moment dat, unele dintre kituri vor începe să îmbătrânească în liniște, ca să spunem așa". Durata de viață a rachetei Javelin este de puțin peste zece ani. După aceea, racheta ar trebui dezarmată sau ar trebui cheltuiți bani pentru a o actualiza. Kuimet a declarat că, dacă rachetele nu vor fi date acum, ele vor fi folosite pentru instruire în anii următori.

Mai multe țări s-au mobilizat pentru a furniza arme Ucrainei în încercarea de a respinge invazia rusă, cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te