Ministrul Justiției din Belgia: „Și Vestul este vinovat că în Est sunt probleme cu domnia legii”

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 24.06.2020 - 17:25
Koen Geens, ministrul belgian pentru Justiție și afaceri europene// Foto: Frederic Sierakowski/EPA

Europa Occidentală poartă o mare responsabilitate pentru nerespectarea principiului statului de drept de către țările din estul Europei. Afirmația nu aparține unui politician din est, ci ministrului belgian pentru Justiție și Afaceri Europene, Koen Geens.

SHARE

Într-un interviu pentru ediția europeană a publicației „Politico”, Koen Geens a susținut ideea condiționării fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept, având în vedere că împotriva Ungariei și Poloniei a fost activat articolul 7, deci lucrurile sunt destul de grave. 

Cu toate acestea, Geens a propus o modalitate nuanțată de a evalua țările membre UE din Est. Profesor de drept, el a apreciat că ar trebui să fie o legătură între domnia legii și fondurile europene, dar a respins ideea că Vestul trebuie să critice extrem de dur aceste țări.

„Domnia legii nu a prins în Est, dar asta este greșeala Occidentului, care nu a reușit să o implementeze la sfârșitul Războiului Rece. Nu este suficient doar să dai vina pe aceste țări, să arăți cu degetul. Vina pentru că lucrurile nu merg cum ar trebui este împărțită”, a spus el. Geens a subliniat că problemele cu domnia legii din estul Europei nu sunt tocmai unice.

„A devenit o problemă globală. Judecătorii sunt sub asalt în multe țări și sunt lupte între judecători și politicieni peste tot în lume, inclusiv în Belgia”, a spus el.

Intervenția ministrului belgian de Justiție este importantă în contextul în care Comisia Europeană a propus și elaborează în prezent un mecanism de evaluare a funcționării statului de drept, care să înlocuiască celebrul MCV și care să condiționeze accesarea de bani europeni de respectarea normelor comunitare în domeniu.

CE propune o evaluare anuală, care să se finalizeze cu un raport, despre felul în care fiecare stat membru înțelege să-și respecte angajamentele.

Koen Geens, în numele țării sale, propune un mecanism - implementat și supervizat de Belgia, Germania și Olanda- în care fiecare țară membră a UE, pe rând, poate verifica evoluțiile din sistemul judiciar din celelalte țări. În opinia sa, un astfel de mecanism, de tipul „peer-review approach” ar fi mult mai eficient.

„O abordare de la egal la egal permite o evaluare la firul ierbii a situației, nu doar o evaluare din manual. Cred că experții din aceste țările care evaluează se vor uita la modul cum funcționează sistemul judiciar din alte țări, precum și la relația dintre instituțiile sale cu puterea executivă și legislativă”, crede Geens.

Propunerea lui Geens a fost avansată inițial de Didier Reynders, pe vremea când era ministru de externe al Belgiei. Avantajul este că, în preent, Reynders este comisar european pentru Justiție.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te