Teheran și Moscova, apel la pace în Siria. Iranul și Rusia au pledat marți pentru integritatea teritorială, stabilitate și pace în Siria, într-un moment de tensiuni și confruntări între diverse facțiuni, după căderea regimului Bashar al-Assad, aliat al ambelor state.
Miniștrii de externe ai Iranului și Rusiei susțin integritatea teritorială și stabilitatea Siriei
Iranul și Rusia au pledat marți pentru integritate teritorială, stabilitate și pace în Siria, într-un moment în care au loc ciocniri între diverse facțiuni după căderea regimului președintelui Bashar Al-Assad, un aliat al Moscovei și Teheranului, informează EFE.
Poziția Iranului: stabilitate și progres pentru Siria
'Republica Islamică Iran dorește stabilitatea, pacea, păstrarea integrității teritoriale și progresul Siriei pe baza voinței poporului', a declarat ministrul de externe al Iranului, Abbas Araqchi, într-o conferință de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov, aflat în vizită la Teheran.
Șeful diplomației iraniene a susținut că poziția Teheranului coincide cu cea a Moscovei în ceea ce privește Siria, după eșecul suferit prin pierderea influenței în această țară în urma căderii aliatului lor Bashar al-Assad, răsturnat în decembrie anul trecut.
Citește și: Trump și Putin își împart petrolul și gazele din Libia și Siria. Erdogan, eliminat din afacere
Moscova avertizează asupra riscului de separatism
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat faptul că integritatea teritorială a Siriei are o importanță fundamentală și a respins 'orice încercare de a instiga la separatism în diferite regiuni ale țării arabe'.
'Acolo nu totul este ușor, continuă să existe diviziuni, dintre care unele duc la confruntări armate, și vom face tot posibilul pentru ca situația să se calmeze' în Siria, a spus ministrul rus.
Dialog național în Siria: apel la unitate și reforme
Declarațiile celor doi miniștrii de externe survin într-un moment în care președintele de tranziție al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a deschis marți sesiunile 'Dialogului Național' cu un apel la unitate, reformă și construcția unei noi Sirii pe bază de egalitate și respect față de lege.
Citește și: Turcia i-a anulat lui Putin contractul de închiriere pe 49 de ani a portului Tartus din Siria
Kurzii, excluși de la negocieri
Citește și: Turcia grăbește Siria la un acord pentru granițe maritime. Vizează gazele din Mediterana
Cu toate acestea, Consiliul Siriei Democrate (CSD), aripa politică a alianței facțiunilor conduse de kurzii sirieni a Forțelor Democratice Siriene (SDF), care controlează mai multe zone din nordul și nord-estul țării, a denunțat faptul că nu a fost invitat la dialog și a acuzat comitetul pregătitor că 'nu respectă diversitatea' din Siria.
Teheranul și Moscova au fost principalii aliați ai președintelui sirian înlăturat, pe care l-au ajutat din punct de vedere economic și militar să rămână la putere după revolta populară din 2011 și războiul civil armat declanșat ulterior.