Miliardarii chinezi fac donații generoase Partidului Comunist după ce au fost amenințați

DE Edi Neagu | Actualizat: 02.09.2021 - 02:16
Xi Jinping a băgat spaima în miliardari. FOTO: Facebook

Președintele Chinei a vorbit de un sistem de redistribuire a bogăției, fapt ce i-a alarmat pe miliardari. Aceștia se întrec acum să facă donații de miliarde, pentru a nu ieși din grațiile președintelui.

SHARE

Discursul de acum două săptămâni al președintelui Xi Jinping despre redistribuirea avuţiei pentru a aduce „prosperitatea comună”, care îi viza în mod clar pe miliardarii chinezi, nu a rămas fără urmări. Aceștia se întrec acum să facă donații de miliarde, pentru a nu ieși din grațiile președintelui, relatează Digi24.

Xi Jinping le-a spus liderilor Partidului Comunist Chinez că guvernul trebuie să stabilească un sistem de redistribuire a bogăției în interesul „echității sociale”. El a spus că este „necesar” să fie reglementate în mod rezonabil veniturile excesiv de mari, iar persoanele și întreprinderile cu venituri mari să fie „încurajate” să dea mai mult înapoi societății, relatează CNN. Presa de stat din China nu a dat mai multe detalii despre modul în care președintele Xi speră să realizeze acest obiectiv, dar a sugerat că guvernul ar putea lua în considerare impozitarea sau alte modalități de redistribuire a veniturilor și a bogăției.

CITEȘTE ȘI: Britanicii, după retragerea SUA: „Suntem gata să lansăm atacuri împotriva ISIS-K”

Execesele miliardarilor chinezi au apărut ani de zile în ziarele din întreaga lume. Din Hong Kong până în Londra și New York, aceştia au cumpărat cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale din lume. În plus, au strâns active impresionante investind fie în cluburi de fotbal din Anglia, fie în crame din Franţa, în studiouri de la Hollywood și ziare internaţionale. Un exemplu este Jack Ma, fondatorul Alibaba, care deţine proprietăţi şi terenuri întinse în oraşul său natal, Hangzhou. Acum, el și ceilalţi miliardari chinezi din domeniul tehnologiei au intrat într-un alt fel de competiţie – fiecare încearcă să îşi arate spiritul socialist, făcând donaţii şi promisiuni fără precedent.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Mircea Nebunu către Bebino: 50 de ani să-ți dea ăștia, sclavule. Tu i-ai legat pe toți

În ultimele luni, miliardarii au început să-și transfere o parte din avere către diverse case sociale ale statului, în contextul în care elita bogată a ţării încearcă să îl mulţumească pe preşedintele chinez Xi Jinping. Dincolo de ambiţiile filantropice în creştere, ei se tem de fapt de braţul lung al Partidului Comunist.

După ce președintele a cerut, într-un discurs rostit la mijlocul acestei luni, „prosperitate comună pentru toţi”, marile grupuri de tehnologie au reacţionat chiar de a doua zi, iar gigantul Tencent a anunţat că majorează bugetul de responsabilitate socială de la 7,7 miliarde de dolari la peste 15 miliarde de dolari, scrie universul.net.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te