Michael Bloomberg, omul de care Trump se teme cel mai mult

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.11.2019 - 11:55
Michael Bloomberg/ Foto: Guliver/ Getty Images

Intrarea miliardarului Michael Bloomberg în cursa pentru nominalizarea drept candidat în 2020 la Președinția SUA va avea un impact semnificativ asupra Partidului Democrat, susțin analiștii de peste Ocean.

SHARE

Cotodianul ”The New York Times” a publicat zilele trecute știrea că Michael Bloomberg se pregătește să intre în alegerile primare din Partidul Democrat. El ar fi avut deja discuții pe această temă cu unii lideri democrați, dar deocamdată analizează această posibilitate.

În plus, a trimis membri ai staffului săi în Alabama, pentru a strânge semnături necesare intrării în alegerile primare, înainte de exprirarea termenului legal în acest stat american. 

În vârstă de 77 de ani, Michael a fost primar al New-York-ului, iar posibilitatea ca el să candideze la președinția SUA a fost evocată și la alegerile din anii trecuți, scrie Newsweek.

În prezent este membru al Partidului Democrat, dar a fost și în Partidul Republican, el câștigând funcția de primar al NYC în această calitate. Din acest motiv, Bloomberg poate lua voturi de la republicanii ce i se opun lui Donald Trump, cunoscuți sub numele de „nevertrumpers”.

În momentul de față, favoriții cursei interne din Partidul Democrat sunt fostul președinte Joe Biden (76 de ani), senatorul Bernie Sanders (78 de ani) și senatoarea Elizabeth Warren (70).

”Ca fost magnat și primar al New York-ului, Bloomberg are două calități esențiale pentru a candida la președinție: bani și notorietate”, a declarat pentru Newsweek politologul Thomas Gift. ”Din aceste motive, cred că Bloomberg are toate șansele să devină un candidat de categorie grea în alegerile primare democrate. În afară de atenția pe care o va atrage când va anunța intrarea în cursă, Bloomberg are posibilitatea să se poziționeze ca o voce moderată”, a adăugat el. 

Thomas Gift crede că Bloomberg ar putea fi votat de alegătorii democrați care doresc ”o abordare pragmatică a actului politic, mai ales din partea cuiva care a demonstrat competență”.

”Spre deosebire de Elizabeth Warren, miliardarul transmite faptul că este votabil, un lucru esențial pentru majoritatea democraților a căror prioritate este ca Donald Trump să fie învins la scrutinul prezidențial din 2020”, a punctat Gift.

Potrivit Forbes, Bloomberg este al optulea bogat al planetei, cu o avere estimată de 52 de miliarde de dolari. Este și un mare filantropist. Până în prezent a donat 8,2 miliarde de dolari. În noiembrie 2018, a donat 1,8 miliarde de dolari Universității Johns Hopkins, cea mai mare donație făcută în domeniul educației.

Michael Bloomberg i-ar putea îndepărta, însă, pe alegătorii progresiști ai Partidului Democrat. "Bloomberg nu va intra în cursă dacă nu va avea certitudinea că va câștiga alegerile primare, dar și pe cele prezidențiale. Dacă va avea o campanie care se va focusa pe soluții politice de bun-simț și dacă va da satisfacție progresiștilor în privința controlului armelor și schimbărilor climatice, Bloomberg va avea o șansă importantă”,  a conchis Gift.

Howard Wolfson, un apropiat al lui Michael Bloomberg, a postat zilele trecute pe Twitter că Donald Trump este ”un pericol fără precedent pentru națiunea americană”, dar și faptul că miliadarul a cheltuit anul trecut peste 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe democrați să câștige locuri în Congres și ”a-l trage la răspundere pe președintele în funcție”.

”Acum trebuie să ne facem treaba până la capăt și să ne asigurăm că Trump va fi învins, dar Mike este tot mai îngrijorat că actualii candidați democrați nu pot face asta. Datorită realizărilor sale, leadership-lui și abilității de a aduce oamenii lalolaltă, Mike va fi capabil să lupte cu Trump și să-l învingă”, a scris Wolfson.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te