Meteorit de circa 14 kilograme, descoperit în Suedia. A căzut pe Pământ în noiembrie

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 23.02.2021 - 19:05
Meteorit de 14 kg ținut de cercetătorii care l-au descoperit/FOTO: thelocal.se

Doi geologi suedezi au descoperit un meteorit cântărind aproape 14 kilograme în apropierea oraşului Enköping, din centrul Suediei, a informat marţi Muzeul de Istorie Naturală, citat de DPA.

SHARE

Andreas Forsberg și Anders Zetterqvist, doi geologi din Stockholm, au descoperit meteoritul de fier de 14 kilograme, despre care astronomii cred că este cea mai mare parte care a rămas în urma impactului, pe 5 decembrie, dar și-au păstrat descoperirea secretă până luna trecută.

Citește și

Meciurile în care a jucat Florinel Coman în perioada în care zice că a luat permisul auto în Ucraina

„A fost o experiență șocantă, fantastică”, a declarat Forsberg pentru The Local în momentul în care a găsit meteoritul. "Sunt vânător de meteoriți de mai bine de 20 de ani, așa că, pentru a vedea această piesă care zăcea ascunsă, a fost o experiență atât de fantastică. Nu o pot compara cu alte descoperiri."

Potrivit muzeului, roca descoperită ar fi principalul fragment rezultat în urma impactului unui meteorit cu Terra, observat la 7 noiembrie.

Citește și

O bandă de români a furat două diamante din Cannes și Barcelona prin metoda șmenarilor valutiștiEste pentru prima dată în peste 60 de ani când un meteorit a fost găsit în Suedia după observarea căderii sale.

Numeroşi suedezi au semnalat că au văzut o minge de foc care a aprins cerul în jur de trei secunde pe 7 noiembrie.

Meteoritul de 14 kilograme a fost descoperit pe 26 ianuarieUlterior, astronomul Eric Stempels de la Universitatea din Uppsala a determinat locaţia aproximativă a impactului, la nord-vest de Stockholm, unde apoi au fost descoperite fragmente mai mici.

Roca găsită recent are circa 30 de centimetri lungime şi constituie probabil cel mai mare fragment al meteoritului, care,
potrivit lui Stempels, cântărea în jur de 9 tone la intrarea în atmosferă.

Fragmente mai mici ar putea încă fi găsite în zona locului impactului, scrie Agerpres.

„Este în stare foarte bună, iar meteoriții de fier în mod normal ruginesc încet în natură, așa că vom analiza acest lucru științific și, dacă este posibil, îl vom expune în muzeu în viitor".

În noiembrie, duo-ul a fost printre primii care au ajuns în satul Ådalen din Enköping, după ce Eric Stempels, astronom la Universitatea Uppsala, a folosit o rețea de camere pentru a calcula o zonă de cădere de 16 kilometri pătrați.

Pe 16 noiembrie, Zetterqvist a găsit locul în care meteoritul lovise pământul, tăind o rădăcină de copac și lăsând urme pe un bolovan. A doua zi, 17 noiembrie, au găsit primele fragmente de stâncă. Au alertat Muzeul de Istorie Naturală al Suediei pe 22 noiembrie, iar muzeul a anunțat descoperirea fragmentelor pe 26 ianuarie.

Citește și

VIDEO Interlopii se „bat" pe Fb. Romi Neguș: Cine nu-i dă block lui Mircea Nebunu se mută în Berceni

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.