Mercenarii Wagner nu sunt primiți ca niște eroi în Rusia. Mulți dintre cei întorși au fost uciși

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.08.2023 - 19:08
Soldați - Foto: Profimedia/Imagine cu caracter ilustrativ

Mai mulți mercenari din Grupul Wagner care se întorceau din Ucraina au fost uciși în Rusia, chiar pe teritoriul țării natale, iar unul dintre ei a fost omorât cu pietre, potrivit rapoartelor presei locale.

SHARE

Numeroase atacuri violente asupra veteranilor ruși care s-au întorc recent de pe front evidențiază diviziunile din societatea rusă cu privire la războiul din Ucraina.

Mercenarii Wagner nu sunt primiți ca niște eroi în Rusia. Mulți dintre cei întorși au fost uciși

Miliția Wagner, condusă de oligarhul rus Evgheni Prigojin, a căzut în dizgrație în Rusia după rebeliunea de scurtă durată din iunie. Tot atunci, familiile soldaților s-au plâns că guvernul a renunțat la beneficiile promise și la plata pensiilor pentru foștii membri ai grupului de mercenari.

Atacurile violente și mortale asupra - și de către - foștilor soldați care fie s-au întors acasă în mod voluntar după ce grupul ar fi fost dizolvat, fie au fost trimiși înapoi după ce au fost răniți, subliniază diviziunile tot mai mari din interiorul Rusiei, în timp ce războiul din Ucraina se prelungește, afectând societatea și economia rusă, notează publicația Newsweek.

Sentimentul anti-război în Rusia, răspândit printre tineri
Doi foști soldați, un fost mercenar Wagner și un fost recrut, au fost atacați de un grup de tineri în regiunea rusă Zabaikalye, în Siberia de Vest, la 5 august.

Citește și: Româncă arestată în Grecia într-un dosar de trafic cu bebeluși. Erau tranzacții de 120.000 de euro

Deși cei doi luptători Wagner și-au pierdut câte un picior în urma războilui, au fost bătuți cu bestialitate după o ceartă într-o cafenea cu tineri din localitate, care i-au numit pe soldați "criminali".

Sentimentul anti-război în Rusia este cel mai răspândit în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit unui sondaj de opinie realizat în iunie de compania sociologică Russian Field. 

Cu doar câteva zile mai devreme, un alt veteran de război ruso-ucrainean a fost ucis în orașul Chelyabinsk de către un „lucrător migrant”, care l-a numit agresor pe fostul militar, trântindu-l la pământ. Soldatul, Anton Chashkin, s-a lovit cu capul de trepte în timpul căderii și a decedat ulterior la un spital local, potrivit agenției de presă URA.ru.

Alți doi veterani, dintre care unul ar fi fost „wagnerist”, au fost uciși cu pietre de patru cetățeni locali în regiunea Krasnodar din Rusia, în apropiere de satul Dederkoy, au relatat, luni, postul local Kuban24 și postul de televiziune de stat Tsargrad. Trupurile lor fără viață au fost descoperite pe malul unui râu la 5 august.

Mercenarii veteranii se luptă pentru pensii și beneficii
Există, însă, rapoarte potrivit cărora foști mercenari din Grupul Wagner ( printre care și foști pușcăriași) hărțuiesc, atacă și ucid civili, în condițiile în care sute dintre ei sunt lăsați liberi în Rusia după dezarmarea și desființarea miliției lui Prigojin, în urma rebeliunii eșuate din iunie.

De la tentativa eșuată de lovitură de stat a lui Prigojin, grupul paramilitar a fost desființat în mod discret, dar sistematic, unii dintre ei fiind trimiși în Belarus, iar alții alăturându-se principalelor forțe militare ale Rusiei.

Restul au primit undă verde din partea lui Vladimir Putin pentru a se întoarce la viața civilă în Rusia, dar mulți dintre ei nu au primit "primirea de erou" din partea statului rus și a cetățenilor săi pe care ar fi putut conta.

„În timp ce Prigojin însuși pare să fi scăpat în mare parte nevătămat și continuă să se bucure de libertate de mișcare, după cum reiese din recenta sa apariție la summitul african de la Sankt Petersburg, oamenii săi pierd în mod constant privilegiile care le erau acordate anterior. Rapoartele din ultimele săptămâni indică faptul că cel puțin unii dintre foștii mercenari se luptă pentru a obține beneficii și pensii pentru familiile lor, în ciuda afirmației lui Prigojin că cele peste 100 de milioane de dolari în numerar și bunuri descoperite în timpul raidurilor asupra proprietăților sale au fost alocate foștilor săi angajați”, notează Newsweek.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te