Mercenarii Wagner ai lui Evgheni Prigojin voiau să pună mâna pe o armă nucleară tactică

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.07.2023 - 19:02
Wagner voia să pună mâna pe o armă nucleară tactică - Foto: Profimedia Images

Mercenarii PMC Wagner, ai lui Evgheni Prigojin, se îndreptau la un moment dat către o bază militară nucleară din Rusia, pentru a pune mâna pe o armă atomică de dimensiuni reduse, spune Kirilo Budanov, şeful Directoratului General pentru Informaţii al Ucrainei.

SHARE

O parte dintre afirmaţiile lui Kirilo Budanov au fost confirmate pentru Reuters, de mai multe surse ruseşti.

Un sondaj efectuat de Ministerul de Interne de la Moscova arăta, potrivit unei interceptări despre care a vorbit Budanov, că liderul companiei Wagner beneficia de sprijin în Rusia.

Wagner voia să pună mâna pe o armă nucleară tactică

Fără a prezenta dovezi, şeful GUR susţine că a prevăzut exact că Rusia urmează să lanseze invazia, înainte ca ostilităţile să înceapă efectiv.

"Cine s-a dovedit că are dreptate? Noi" - insistă el. "Avem sursele noastre. În birourile cele mai apropiate (de Putin - n. red. Reuters), ca să spunem aşa. De aceea ştim de obicei ce se întâmplă".

Imaginea lui Budanov, de eminenţă cenuşie a eforturilor de război ale Ucrainei, este reflectată cu ură în presa din Rusia.

Citeşte şi: Grupul Wagner „s-a predat”: A dat armatei ruse peste 2.000 de echipamente militare şi 20.000 de arme

Kremlinul a calificat drept monstruoasă declaraţia şefului spionajului ucrainean, că "vom continua să ucidem ruşi oriunde pe faţa pământului, până la victoria deplină a Ucrainei".

Moscova consideră că serviciile secrete ucrainene sunt vinovate de moartea unui blogger rus şi a unui jurnalist care susţineau războiul.

Mass-media au afirmat că o instanţă din Moscova a ordonat în aprilie - în absenţa inculpatului - arestarea lui Budanov, sub acuzaţii de terorism. Perspectiva unui serviciu de spionaj care trimite asasini pe urmele inamicilor Ucrainei a dus la comparaţii cu agenţia israeliană Mossad.

Citeşte şi: Maskirovka lui Putin. Wagner recrutează civili ruși și Kremlinul recrutează din armata lui Prigojin

În dialogul cu Reuters, Budanov spune, conform Agerpres, că, "dacă întrebaţi despre celebritatea Mossad pentru eliminarea inamicilor statului lor, atunci facem asta şi vom face asta. Nu avem nevoie să creăm nimic, fiindcă deja există".

Generalul şi-a început cariera ca membru al forţelor speciale şi a acţionat în est, după anexarea ilegală a Crimeei, de către Rusia, şi preluarea controlului în Donbas, de către pro-ruşi; a fost rănit de trei ori.

După ce a ajuns şef al spionajului a fost ţinta mai multor tentative de asasinat, inclusiv cu o bombă, într-un automobil; atacatorul a dat greş, fiind ucis de explozie. "Nu pot spune decât că nu au renunţat la încercări, dar voi repeta - n-are rost", comentează Budanov.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te