Această recunoaștere vine după șase decenii de la moartea liderului algerian, anunțată ca „sinucidere”.
Într-o mișcare pentru a-și repara relațiile tensionate cu Algeria, Emmanuel Macron a primit marți patru nepoți ai lui Boumendjel la Palatul Elysee și a recunoscut crimele istorice ale țării.
„Boumendjel nu s-a sinucis. A fost torturat și apoi ucis ”, a spus Macron.
„Nicio crimă, nicio atrocitate comisă de nimeni în timpul războiului din Algeria nu poate fi scuzată sau ascunsă. Trebuie privit cu curaj și luciditate, cu respect absolut pentru toți cei ale căror vieți au fost spulberate și destinele sfâșiate ”.
Memoria colonizării franceze
Recunoașterea oficială a asasinării lui Boumendjel urmează raportului istoricului Benjamin Stora despre „Memoria colonizării și a războiului din Algeria”.
Raportul, comandat de Macron în 2019, a fost prezentat în ianuarie anul acesta și oferă recomandări pentru o serie de pași concreți „pentru a construi poduri” și „pentru a aborda nemulțumirile și cererile de lungă durată” ale poporului algerian.
Vaduva lui Boumendjel, Malika, a dus o lungă bătălie pentru a stabili adevărul privind moartea soțului și a tatălui ei - Belkacem Amrani, fratele - Andre Amrani și prietenul- Selhi Mohand, toți dispăruți în timpul bătăliei din 1957.
Tortura, un „instrument legitim”
Faptele au fost parțial dezvăluite în 2000, când generalul armatei franceze și șeful serviciilor de informații din Algeria, Paul Aussaresses, a devenit primul oficial militar de rang înalt care a recunoscut că tortura a fost un „instrument legitim” desfășurat în timpul războiului, iar unitatea sa a fost „o echipă a morții”.
Generalul a dezvăluit că Boumendjel a fost arestat de oamenii săi la 9 februarie 1957 și ulterior ucis și aruncat dintr-o clădire.
Citește și
Franța a returnat craniile liderilor rezistenței algeriene. Au fost primite cu onoruri militare
Algeria, al treilea partener comercial al României în Africa
În declarația Palatului Elysee se arată următoarele: „În mijlocul bătăliei de la Alger, Boumendjel a fost arestat de armata franceză, plasat în izolare, torturat, apoi asasinat la 23 martie 1957. Paul Aussaresses însuși a mărturisit că a ordonat unul din subordonații săi să-l omoare și să mascheze crima în sinucidere”.
Un tribunal francez l-a condamnat în 2002 pe Aussaresses pentru utilizarea torturii, pe care a continuat să o considere legitimă, ulterior fiindu-i retrasă Legiunea de Onoare.
Ocuparea Algeriei timp de 132 de ani s-a încheiat în 1962 cu un război brutal. Istoricii estimează că aproape 1,5 milioane de algerieni au fost uciși în timpul luptelor de independență ce au durat opt ani.