Membre NATO, pe picior de război pentru gazele din estul Mediteranei. Germania intervine

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.08.2020 - 23:55

Turcia și Grecia s-au avertizat reciproc marți să-și țină navele în afara zonelor disputate din estul Mediteranei, unde ambele țări planifică exerciții militare la 25 august, potrivit Anadolu Agency.

SHARE

Germania intervine pentru a detensiona conflictul generat de descoperirea unor rezerve de petrol și gaze, avertizând cele două țări NATO să evite un război deschis, amintind de cel din 1974, când Turcia a invadat Ciprul.

La 13 august, președintele Recep Erdoğan a avertizat în privința unei intervenții asupra navei de foraj Oruç Reis, care explorează după zăcăminte de petrol și gaze în apele revendicate atât de Turcia, cât și de Grecia.

Explorarea, cu escortă navală, a fost prelungită până la 27 august, după o coliziune între fregatele marinei grecești și turcești.

Grecia, care susține că forarea de către Turcia este ilegală, a anunțat exerciții navale în zonă.

Atena a precizat că Emiratele Arabe Unite (EAU) vor trimite în Creta, în această săptămână, avioane de luptă F-16 pentru „antrenament comun”.

Acordul de normalizare a relațiilor dintre EAU și Israel are ramificații și în zona energetică.În ianuarie, Israel, Grecia și Cipru au semnat un acord de 6,86 miliarde de dolari pentru construirea unei conducte subterane majore de 700 de km de la câmpurile de gaze Leviathan, din Mediterana, prin estul Cretei spre Italia.

De cealaltă parte, Turciei a semnat anul trecut un acord bilateral cu Guvernul libian de la Tripoli, recunoscut de ONU, pentru a pune zone din estul Mediteranei sub control bilateral.

Turcia susține că deține drepturi de exploatare într-o zonă pe care o numește „raft continental”. Atena răspunde că toate insulele sale locuite sunt înconjurate de o zonă economică exclusivă de 200 de mile. Această afirmație este respectată de Convenția ONU privind Legea Mării, la care Turcia nu este parte.

Ministrul german de Externe a cerut marți un dialog direct între Turcia și Grecia, înainte de vizita sa în cele două țări.

„Disputarea zăcămintelor de gaze din estul Mediteranei poate fi soluționată doar prin dialog și pe baza dreptului internațional”, a declarat Heiko Maas.

„Tensiunea nu afectează doar relația dintre UE și Turcia. O escaladare suplimentară poate deteriora situația în întregul sector energetic ”, a adăugat el.

Vizita lui Maas la Ankara și Atena vine înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE, stabilită pentru această săptămână, în care vor fi discutate ultimele evenimente din estul Mediteranei.

Descoperirea săptămâna trecută a unor rezerve însemnate de gaze naturale în Marea Neagră, de către Turcia, este considerată „un preludiu al veștilor bune pentru Marea Mediterană”, a declarat președintele Erdogan, după o ședință a Cabinetului din complexul prezidențial.

„Există dovezi substanțiale conform cărora descoperirea gazelor naturale prevede o descoperire a unui zăcământ și mai mare și sperăm că veștile bune vor continua”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a avertizat Grecia că prin manevrele sale militare pune în pericol siguranța navigației a tuturor navelor din regiune.

Atena a declarat că forțele sale aeriene și navale vor organiza exerciții comune într-o zonă care se suprapune peste cea revendicată de Turcia.

„De acum înainte, Grecia va fi responsabilă pentru toate conflictele din regiune și va fi în dezavantaj”, a avertizat Erdogan.

Nava turcă Oruc Reis și navele care o însoțesc nu se vor retrage din activitățile lor în regiune, a precizat președintele turc.

Turcia a reluat explorarea energetică la începutul acestei luni în estul Mediteranei, după ce Grecia și Egiptul au semnat un acord controversat de delimitare maritimă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te