Mark Rutte: „China și Rusia încearcă să destabilizeze NATO. Miniștrii de externe NATO, reuniți la Bruxelles, au discutat despre intensificarea acestor atacuri, cu accent pe protejarea infrastructurii critice.
Mark Rutte: „China și Rusia încearcă să destabilizeze NATO prin atacuri cibernetice și sabotaje”
Rutte a declarat că „escaladarea campaniei de acțiuni ostile a Rusiei împotriva țărilor NATO" impune un schimb mai eficient de informații între statele membre pentru a coordona apărarea.
Potrivit ministrului ceh de externe Jan Lipavsky, doar în 2024, Europa a înregistrat 500 de incidente suspecte, dintre care aproape 100 au fost atribuite Rusiei.
„NATO trebuie să trimită un semnal puternic Moscovei că astfel de activități nu vor fi tolerate”, a declarat Lipavsky. El a calificat situația drept „foarte periculoasă”, scrie Digi24.
Un oficial NATO a explicat că Rusia și China desfășoară atacuri cibernetice și răspândesc malware pentru spionaj și posibile sabotaje. Rusia vizează în special infrastructura critică și sistemele de control industriale, având capacitatea de a provoca perturbări majore.
Citește și: Germania, Franța și țările baltice iau în calcul să trimită soldați în Ucraina. În ce condiții
Un exemplu menționat de oficial a fost atacul cibernetic major comis, cel mai probabil, de Iran împotriva Albaniei, membră NATO, care a paralizat sistemul de control al frontierelor. În urma acestuia, documente oficiale, inclusiv dosare ale Interpol, au fost publicate online.
China, în paralel, desfășoară campanii de malware, similare celor ale Rusiei, cu scopul de a culege informații și de a crea vulnerabilități strategice în cazul escaladării tensiunilor.
Citește și: Milioane de conturi false pro-Călin Georgescu, eliminate de TikTok. Armata AUR a fost de 300.000
Marea Baltică, prioritate pentru NATO
Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a cerut NATO să își intensifice măsurile de protecție pentru infrastructura critică, inclusiv cablurile de telecomunicații submarine și conductele.
„Marea Baltică este o zonă prioritară unde NATO trebuie să crească monitorizarea și cooperarea,” a afirmat Baerbock.
Ministrul german a mai menționat perturbarea semnalelor GPS ca un exemplu al atacurilor hibride ale Rusiei, subliniind necesitatea patrulărilor suplimentare și a unui schimb mai bun de informații pentru prevenirea sabotajelor.