Judecătoarea Vanessa Baraitser de la Curtea Penală Old Bailey din Londra îşi motivează respingerea cererii prin faptul că Julian Assange, în vârstă de 49 de ani, s-ar putea sinucide în cazul în care ar fi extrădat. Această hotărâre poate fi atacată în apel.
Avocaţii lui Assange au denunţat proceduri juridice motivate politic, în timpul administraţiei lui Donald Trump, şi au subliniat că o extrădare ar constitui o ameninţare gravă la adresa activităţii jurnaliştilor.
Vanessa Baraitser a respins aproape toate argumentele echipei juridice a lui Julian Assange, însă ea a respins totodată o extrădare a acestuia către Statele Unite, de teamă că acesta se poate sinucide.
Vanessa Baraitser a dispus ca Julian Assange să fie eliberat.
”Având în vedere condiţiile de izolare cvasitotală (...), sunt convinsă că procedurile (prezentate de către autorităţile americane) nu-l vor împiedica pe domnul Assange să găsească un mijloc de a se sinucide”, a subliniat ea.
Avocata Stella Moris, cu care Julian Assange are doi copii din perioada în care era refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, s-a prezentat la tribunal fără să facă declaraţii.
Într-un interviu publicat duminică în revista germană Der Spiegel, ea aprecia că situaţia în Închisoarea de maximă securitate Belmarsh, în care Julian Assange este încarcerat, ”nu se compară cu condiţiile de detenţie la care ar fi supus în Statele Unite, în cazul unei extrădări”. El ar ”intra în închisoare pe viaţă”, aprecia ea.
Julian Assange a fost arestat în aprilie 2019, după ce a petrecut şapte ani în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat după ce a încălcat condiţiile eliberării sale pe cauţiune, de teama unei extrădări către Statele Unite sau Suedia, unde a fost cercetat cu privire la un viol pe care-l contestă, o inculpare abandonată între timp, potrivit news.ro.