Majoritatea europenilor cred că UE se va prăbuși în 10-20 de ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.05.2019 - 13:23

Peste jumătate dintre europeni consideră că UE se va dezintegra în următorii 20 de ani, iar 3 din 10 europeni sunt de părere că există posibilitatea reală a unui conflict între ţările UE, arată un sondaj comandat de Consiliul European pentru Relații Externe, citat de mediafax.ro.

SHARE

Printre aceștia și 58% dintre români. Sondajul a fost realizat în 14 țări de compania YouGov, la comanda ECFR, și poate fi consultat AICI și AICI.

În Franţa, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Cehia şi Polonia, majoritatea respondenţilor sunt de părere că destrămarea Uniunii Europene este o "posibilitatea reală", în următorii 10 până la 20 de ani.

Cel mai mare procent al celor care cred că UE se apropie de colaps s-a înregistrat în Slovacia (66%), iar pe următoarele locuri s-au poziţionat Franţa şi România (ambele cu 58%).

Suedia (44%), Danemarca (41%) şi Spania (40%) sunt singurele state incluse în sondaj în care procentul celor care cred că UE se va destrăma a fost sub 50%.

Trei din zece europeni consideră că există "posibilitatea reală" a unui conflict între statele UE.

O treime din votanţii din Franţa şi Polonia cred că un război în cadrul UE este posibil, acestă părere fiind înregistrată mai ales în rândul persoanelor care susţin că la alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare intenţionează să nu voteze ori să voteze cu formaţiuni naţionaliste şi populiste.

Sondajul a mai relevat că trei sferturi din alegătorii europeni consideră că sistemul politic este defect, la nivel naţional sau nivelul UE, ori la ambele. În Franţa, doar 15% din respondenţi au fost de părere că sistemul politic funcţionează bine.

În pofida pesimismului europenilor privind viitorul UE, cel mai recent Eurobarometru indică faptul că două treimi din cetăţenii europeni au sentimente pozitive faţă de Uniune Europeană - cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 1983, afirmă Mark Leonard directorul ECFR.

Sondajul a mai evidenţiat că aproape 92% dintre votanţi sunt de părere că ar avea de pierdut în cazul prăbuşirii Uniunii Europene.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.