Maior Azov, rănit în Mariupol: „Luptăm pentru o Ucraină liberă și democratică“

DE Remus Cernea | Actualizat: 23.03.2023 - 23:53
Șeful Departamentului de comunicare al Cartierului General din Mariupol, maior în Detașamentul de Operațiuni Speciale Azov este supranumit „Molfar„

Bătălia pentru Mariupol a captat atenția la nivel global anul trecut. A fost reflectată pe larg în presa internațională, inclusiv cu imagini dramatice.

SHARE

Civilii refugiați în complexul industrial Azovstal și luptătorii care au rezistat bombardamentelor și asalturilor masive ale rușilor au avut de îndurat experiențe teribile.

Misiunile de salvare a unor civili și militari răniți au fost foarte riscante. Regimentul Azov a jucat un rol cheie în apărarea orașului. Soldații capturați de ruși în Mariupol au fost bătuți și torturați și amenințați cu execuții sumare în prizonierat.

Iar cei răniți au fost prost îngrijiți, Rusia încălcând grav prevederile Convenției de la Geneva.

S-au constituit în grupări paramilitare

Referințele numeroase în media la batalionul Azov, chiar și înainte de invadarea pe scară largă a Ucrainei în 24 februarie 2022, l-au transformat în, probabil, cea mai cunoscută, dar și cea mai controversată unitate militară a Ucrainei.

Inițial, în 2014, a fost însă o grupare de voluntari din Harkov și alte localități formată pe fondul ocupării Crimeii și începerii conflictului militar de către Rusia în Donbas.

Armata ucraineană a suferit la început o serie de înfrângeri și retrageri, fiind slab utilată și inadecvat condusă la acea vreme. Astfel că grupuri de civili, înarmate sumar, s-au constituit în grupări paramilitare pentru a opune rezistență rușilor.Oficial, batalionul Azov a fost înființat în orașul Berdiansk, la malul Mării Azov, în 5 mai 2014.

Actualmente este parte a forțelor armate, fiind o unitate de elită a Gărzii Naționale care se supune ierarhiei de comandă militară a statului ucrainean.

De-a lungul anilor, din rândurile sale au făcut parte și elemente radicale, de extremă dreaptă. Între timp, batalionul a crescut la nivel de regiment, iar acum de brigadă.

Astăzi este o unitate strict militară și respinge orice fel de afiliere politică ori asociere cu extremismul. A înlăturat din heraldica sa imaginea medievală a „Soarelui întunecat„ care era parte a simbolisticii utilizate de liderul SS Heinrich Himmler.

Simbolul actual este constituit din literele I N care înseamnă Ideea Națională, însă este foarte asemănător cu cel vechi de secole al Diviziei de elită germane din Al Doilea Război Mondial „Das Reich“, Wolfsangel. 

Numele său este „Molfar“

Am stat de vorbă, la Kiev, cu Șeful Departamentului de comunicare al Cartierului General din Mariupol, maior în Detașamentul de Opera-țiuni Speciale Azov. Supranumele său este „Molfar„ (în legendele slave din Ucraina cei numiți astfel sunt considerați a poseda puteri supranaturale). A fost rănit în Mariupol și evacuat în timpul unei misiuni pe muchie de cuțit.

Molfar: La această conferință de presă au fost prezentate exemple ale eroismului trupelor noastre în documentarul „Ukraine’s Military intelligence: on the sea, in the sky, on land“ (Serviciile de informații militare: pe apă, în aer, pe pământ).

Au fost situații ce pot părea incredibile multora, dar care au fost reale grație bravurii acestor oameni. O secvență din acest film este despre evacuarea celor răniți din Azovstal și Mariupol.

Cum s-a reușit evacuarea răniților?

A fost un plan comun la realizarea căruia au lucrat Departamentul de Informații, Cartierul General al trupelor de apărare din Mariupol și Forțele Aeriene ale Ucrainei. Poate pentru unii a părut prea ambițios, obiectivele lui fiind îndrăznețe.

Dar, ca urmare pledoariei generalului Kyrylo Oleksiyovych Budanov, Șeful Serviciului de Informații al Ministerului Apărării, care a avut încredere în această operațiune, a autorității și a insistenței lui, planul a fost pus în aplicare. Iar noi am fost martorii desfășurării lui.

Câți oameni au fost salvați?

Au fost 64 de persoane evacuate din Azovstal, iar 72 de militari ai trupelor de parașutiști au venit ca întăriri. Aceștia s-au alăturat soldaților din Mariupol și au continuat să lupte pentru apărarea zonei.

Când a avut loc operațiunea?

Primul zbor a fost în 31 martie, iar ultimul la începutul lui aprilie. Au fost 7 zboruri cu totul deasupra liniilor rusești, orașul fiind complet înconjurat. Eu am fost evacuat cu primul zbor.

Sunt multe istorii ca aceasta de sacrificii eroice, pretutindeni în zone de front. Misiunea de evacuare a fost inclusă în documentar întrucât un elicopter a fost doborât iar un altul a fost lovit dar a continuat să zboare, încercând să ducă misiunea la bun sfârșit.

Au continuat să aducă provizii garnizoanei din Mariupol și să îi evacueze pe răniți. Din nefericire, piloții unui elicopter au fost uciși, acesta fiind doborât.

În timpul bătăliei pentru Mariupol am pierdut foarte mulți prieteni. Iar în timpul acestei misiuni i-am pierdut pe cei aflați în elicopterul doborât. De asemenea, a fost o altă misiune pentru a-i salva pe aceștia, însă și acel elicopter a fost doborât, astfel că am pierdut două elicoptere.

Aveți anumite vederi politice în cadrul trupelor?

Poveștile despre asocierea batalionului „Azov„ cu extrema dreaptă reprezintă un mit în care Rusia a investit foarte mult.

Încă din 2014, „Azov„ a fost una ditre forțele care au compromis planurile Rusiei de a cuceri Ucraina. În acel moment, armata ucraineană suferise grele pierderi.

Fostul președinte ucrainean Ianukovici făcuse tot ce i-a stat în putință pentru a slăbi armata ucraineană. Astfel că grupuri de voluntari s-au adunat pentru a-și face datoria față de țară și de a o apăra cu arma în mână.

Acești oameni au mers la război contra Rusiei, și evident că Putin a încercat să discrediteze grupurile de voluntari. Aceste grupuri de voluntari au fost în cele din urmă desființate.

Doar unitatea „Azov„ a rămas. La început a fost un batalion, apoi s-a extins la nivel de regiment și ulterior la nivel de brigadă. Acum este integrată în forțele armate ucrainene, luptând pe front ca parte a Gărzii Naționale.

Sunt în rândurile unității dumneavoastră militari cu astfel de vederi politice?

Nu există niciun fel de politică în cadrul unității noastre. Suntem exclusiv o unitate militară. Suntem o unitate pentru operațiuni speciale și doar ne facem datoria și ne îndeplinim misiunile pentru a contra agresiunea Rusiei asupra pământului ucrainean.

Așadar, nimic politic...

Suntem exclusiv o unitate militară fără a asuma vederi politice. Este interzis de lege în Ucraina ca armata să facă politică. Ca militari singurul nostru rol este de a respecta ordinele și de a duce la bun sfârșit misiunile încredințate de către comandanții armatei.

 Noi luptăm pentru a proteja Ucraina. Luptăm pentru o Ucraină liberă și democratică. Luptăm pentru ca ucrainenii să își hotărască singuri drumul. Ca militari profesioniști acționăm pentru a servi interesele societății.

Mulțumim lui Oleksandr Martseniuk pentru traducerea interviului!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te