Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a cerut Occidentului sisteme antiaeriene.
Citește și: Aurescu, discuții cu omologul austriac despre aderarea României la Schengen: „E nevoie de încredere”
"Am cerut supraveghere aeriană și sisteme de apărare. Înțelegem că Ucraina este prioritatea, dar sperăm să primim și noi unele capabilități", a spus ea într-un interviu acordat agenției Reuters.
Republica Moldova, vecină cu Ucraina, are un buget redus în domeniul apărării și relații tensionate cu Rusia, care menține o prezență militară în regiunea separatistă Transnistria.
Citește și: Misterul celei mai izolate case din lume: De cine a fost construită locuința și cui îi aparține
Administrația pro-occidentală de la Chișinău a susținut puternic Ucraina de la începutul invaziei militare ruse și a depus o cerere formală pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Maia Sandu: "Tentativele de destabilizare ale Rusiei au eșuat. Deocamdată!"
Maia Sandu a declarat că bugetul pentru apărare a fost suplimentat și că Guvernul de la Chișinău a inițiat discuții cu Uniunea Europeană pentru sisteme antiaeriene, existând și negocieri separate, la nivel bilateral, cu națiuni aliate.
Potrivit Chișinăului, Rusia încearcă să destabilizeze țara prin exercitarea influenței sale asupra mișcării separatiste care este activă în principal în Transnistria.
Citește și: Ecaterina, fiica de 12 ani a unui preot a ieșit din comă: A fost operată pe creier. „O luăm de la 0”
Sandu spune că, până în prezent, tentativele în sensul destabilizării au eșuat.
"Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din R.Moldova și partide pro-ruse în scopul înlăturării actualului Guvern, a Parlamentului și Președinției. Nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am putut menține stabilitatea", a precizat președintele Republicii Moldova.
Ea a adăugat că țara continuă eforturile pentru reducerea dependenței de gazul din Rusia și a precizat că ar avea nevoie, anul acesta, de sprijin financiar extern cel puțin egal cu cel de anul trecut, 600 de milioane de euro, pentru a proteja populația de efectele inflației.
"Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai important proiect al țării și unica noastră șansă de a supraviețui ca democrație în acest moment complicat și în această regiune complicată", a subliniat Maia Sandu, potrivit mediafax.ro.