Madrid, în război cu papagalii-călugăr: Vom ucide orice astfel de pasăre pe care n-o putem captura

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 10.02.2020 - 12:43

Mii de papagali- călugăr, originari din America Latină, au transformat capitala Spaniei, Madrid, în noua lor casă. Situația i-a împins pe mulți localnici să ceară reducerea numărului acestor păsări.

SHARE

Papagalii-călugăr alungă păsările indigene și distrug copacii pentru că le ciugulesc lăstarii. În vârfurile arborilor își construiesc cuiburi uriașe care ajung să cântărească până la 200 kg și devin un pericol major pentru trecători.

„E complicat. În funcție de cât de bine este prins între ramurile unui copac, un cuib poate fi extrem de greu de îndepărtat”, spune Estéban Fernández, de la Direcția pentru Parcuri din Madrid care îndepărtează păsările în mod regulat, potrivit unui reportaj realizat de Digi24.

Totul a început cu câțiva localnici care și-au eliberat papagalii. Astăzi, cel puțin 12.000 se află liberi numai prin Madrid. Orașul e nevoit să recurgă la măsuri radicale.

„Vom ucide orice papagal-călugăr pe care nu îl putem captura. Va fi greu. Sunt păsări foarte inteligente și dificil de prins. Legea spune clar că animalele nu trebuie să sufere. Efortul va fi mare și costurile la fel” - spune Santiago Soria, de la Direcția de Biodiversitate a Madridului.

Unii localnici spun că era momentul ca autoritățile să ia măsuri. Deși exterminarea păsărilor a venit ca o soluție, sunt localnici și turiști cărora nu le surâde ideea că aceste păsări exotice vor fi omorâte. Ei le consideră parte din peisajul Madridului.

„De fiecare dată când vin aici constat cât de frumoase sunt aceste păsări”, spune un localnic.

„E o măsura atât de brutală să ucizi aceste păsări. E imoral”, adaugă un altul.

„Uciderea acestor păsări nu e o opțiune. Nu știu ce să zic. Dacă sunt chiar așa deranjante, de ce nu le prindem și nu le mutăm în altă parte? Nu înțeleg de ce ar trebui exterminate” - comentează o femeie.

Dar ornitologii, precum Blas Molina, spun că mutarea nu e chiar atât de simplă. Păsările pot zbura înapoi oricând. De aceea chiar și el susține - cu reținere - măsurile de exterminare. Critică orașele învecinate că nu fac nimic pentru a lupta împotriva speciei invazive.

„E o mare problemă când autoritățile nu se coordonează între ele. În unele locuri să iau măsuri, în altele nu. Uneori, oamenii așteaptă prea mult până să facă ceva și pagubele sunt prea mari, iar situația devine prea dificil de controlat”, spune biologul Blas Molina, de la organizația pentru protejarea păsărilor „SEO/Birdlife”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.