Made in China: scrisori SOS printre decorațiunile făcute în tabere de „reeducare”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.02.2021 - 21:39
sursă nypost.com
sursă nypost.com

În 2012,Julie Keith, din Oregon, a găsit într-un pachet de decorațiuni de Halloween cumpărat de la Kmart, o scrisoare SOS de la prizonierul care le făcuse într-o tabără de „reeducare” din China.

SHARE

„Vă rugăm să trimiteți această scrisoare Organizației Mondiale a Drepturilor Omului. Mii de oameni de aici, care sunt sub persecuția Guvernului și Partidului Comunist Chinez, vă vor mulțumi și vă vor aminti pentru totdeauna”, scria în engleză pe o pagină ruptă dintr-o carte chineză, ascunsă printre scheletele de plastic decorative.


Julie a aflat astfel de condițiile de muncă inumane și faptul că mulți muncitori erau închiși în ciuda faptului că nu au comis infracțiuni. Ea a căutat pe Google numele lagărului de muncă menționat în notă: Masanjia. Exista. A încercat să contacteze diferite organizații pentru drepturile omului și, în cele din urmă, a mers la ziarul Oregonian, care a publicat povestea SOS-ului.

Apoi a așteptat.


„Made in China: Un prizonier, o scrisoare SOS și costul ascuns al bunurilor ieftine ale Americii” (Algonquin Books), este cartea care spune povestea disidentului religios Sun Yi, închis în tabăra pe care regimul chinez o numește de „reeducare” Masanjia.

„Această scrisoare SOS pe care Sun Yi a scris-o nu a fost de fapt prima scrisoare dintr-un lagăr de muncă care a ajuns în SUA”, a declarat pentru The New York Post autoarea cărții, Amelia Pang.

„Dar a fost una dintre cele care a atras atenția cuvenită.”

Sun era inginer și locuia la Beijing împreună cu soția sa când a fost trimis în Masanjia în aprilie 2008.

El fusese arestat de cel puțin 12 ori înainte - pentru că practica o filosofie bazată pe meditație numită Falun Gong - dar reușise întotdeauna să fie eliberat prin greve ale foamei. De data aceasta, a fost prins în timpul unui raid asupra unei tipografii subterane care publica critici la adresa Partidului Comunist.

La Masanjia, Sun a lucrat în schimburi de 15 ore, făcând decorațiuni pentru sărbători pentru Totally Ghoul. A fost torturat continuu pentru a renunța la apartenența la Falun Gong. Nu a făcut-o niciodată.

EL a scris prima scrisoare SOS la sfârșitul anului 2008, observând că pe unele cutii de expediere erau etichete în limba engleză. A presupus că erau trimse în America sau Marea Britanie și a decis să își încerce norocul, să strecoare o scrisoare, sperând să nu fie descoperită de autoritățile chineze.

Hârtia pe care a scris biletul SOS era smuls dintr-o broșură de „reeducare politică” pe care o primise de la închisoare.

În două săptămâni, a scris 20 de bilete, pe care le-a ascuns între gratiile patului său. Într-o seară, când era de serviciu la împachetat decorațiunile, a introdus scrisorile printre acestea.

A atras câțiva dintre prizonieri pentru a ajuta la distribuirea notelor, dar după câteva luni, autoritățile închisorii au găsit o mostră în salteaua unui alt prizonier și a început tortura prizonierilor.

China, conform cărții lui Pang, are cel puțin 1.000 de tabere de „reeducare” sau „detoxifiere” care oferă producătorilor de marcă din străinătate o muncă ieftin plătită, în realitate muncă forțată pentru prizonierii politici.

Institutul australian de politici strategice a constatat că între 2017 și 2019, peste 83 de mărci, printre care Nike, Apple și BMW, au folosit mână de lucru provenită din fabrici chineze în care muncitorii - în special uigurii musulmani - erau reținuți împotriva voinței lor.

Sun a murit de o infecție pulmonară și insuficiență renală acută. Întrucât moartea sa a fost atât de bruscă, neavând problemele de sănătate semnalate, iar corpul a fost incinerat fără autopsie, s-a presupus că a fost ucis de către autorități.

„Îmi doream atât de mult un final fericit pentru el”, a declarat Keith pentru BBC în 2018. „A fost cea mai rezistentă și puternică persoană pe care am întâlnit-o vreodată.”

La trei ani de la moartea lui Sun, încarcerarea în masă a populației uigure din China a stârnit suficientă indignare încât, în septembrie anul trecut, Camera Reprezentanților a SUA a adoptat Legea de prevenire a muncii forțate uigure, care interzice toate produsele din Xinjiang, regiunea în care funcționează aceste tabere.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te