Luptătorii canadieni în Ucraina sunt atât de mulți, încât au propriul batalion

DE Elena Andrei | Actualizat: 11.03.2022 - 13:02
Luptătorii canadieni din Ucraina au propriul batalion/foto: reuters

Atât de mulți cetățeni ai Canadei s-au prezentat în Ucraina pentru a lupta în Legiunea Internațională, încât a fost înființat un batalion separat, spune o sursă guvernamentală ucraineană.

SHARE

Prezența luptătorilor străini voluntari în Ucraina este un eveniment istoric, potrivit analiștilor militari. Niciodată nu a existat o asemenea dorință a unor foști militari de a se alătura voluntar forțelor armate ale unei alte națiuni într-un conflict care le pune viața în primejdie.

Cei 550 de luptători care au sosit până acum din Canada fac parte dintr-un batalion cu sediul la Kiev, a declarat reprezentantul Legiunii Internaționale pentru Apărarea Teritorială a Ucrainei.

Un interpret ucrainean-canadian care a ajutat la recrutarea luptătorilor în această țară a spus că alte sute s-au oferit voluntar pentru a lupta în Ucraina.

Boris Wrzesnewski, un fost deputat liberal care ajută la organizarea voluntarilor pentru Legiunea Internațională, a estimat că cel puțin 1.000 de canadieni au aplicat să se alăture forței.

Citește și

Un lunetist canadian de elită a sosit în Ucraina pentru a-i vâna pe ruși. A luptat contra ISIS

Prima Doamnă a Ucrainei: „Ocupanții ucid copiii, intenționat și cinic”

Canadienii se pot înscrie la programul oficial al Guvernului ucrainean prin intermediul site-ului web defendukraine.ca sau contactând direct Ambasada și consulatele, dar Wrzesnewski a spus că mulți pur și simplu pleacă în Ucraina prin Polonia.

„Avem atât de mulți foști militari canadieni care fac un pas înainte, înțelegând că ceea ce se întâmplă este fundamental greșit. Ei, prin natura lor, sunt protectori și de aceea sunt dispuși să facă un pas înainte și să plece să lupte în Ucraina”, a declarat acesta, potrivit National Post.

Armata ucraineană acordă prioritate canadienilor cu experiență militară, dar salută orice voluntar interesat să se alăture luptei.

Ambasadele îi verifică pe cei care au aplicat. Unii canadieni autorizați să plece în Ucraina vor primi pregătire în Polonia, potrivit lui Wrzesnewski și Chris Ecklund, un om de afaceri din Hamilton, Ont., care și-a înființat propriul grup, fightforukraine.ca, pentru a-i ajuta pe cei care pleacă peste ocean.

Deocamdată, voluntarii pleacă pe cont propriu, plătind din fondurile lor sau susținuți de biserici și alte grupuri.

Guvernul federal a trimis mesaje oarecum mixte canadienilor care se gândesc să lupte în Ucraina.

Melanie Joly, ministrul de Externe, a recunoscut că unii oameni vor lua „decizii individuale” în acest sens.

Dar viceprim-ministrul Chrystia Freeland a descurajat acest tip de voluntaria, spunând că Guvernul „va avea o viziune foarte severă cu privire la oricine luptă în acest război”.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te