Strougal a devenit membru al comitetului central al Partidului Comunist cehoslovac în 1958, la vârsta de 34 de ani, şi a rămas membru până la căderea regimului, în timpul revoluţiei de catifea din 1989. El a devenit ministru al agriculturii în 1959, iar doi ani mai târziu ministru al afacerilor interne.
Citește și: Secretarul general al ONU: „Lumea se îndreaptă cu ochii larg deschişi spre un război mai extins”
Lubomir Strougal a condamnat invazia sovietică a Cehoslovaciei în 1968, care a strivit scurta perioadă de libertate relativă, cunoscută drept Primăvara de la Praga, dar el a schimbat tabăra la scurt timp şi a devenit prim-ministru, în pofida rezervelor liderului sovietic de la acea vreme, Leonid Brejnev.
Adept al reformelor iniţiate de Mihail Gorbaciov în anii '80, Strougal a fost surprins de faptul că aripa antireformă predomina în interiorul Partidului Comunist şi a demisionat în 1988, fiind înlocuit de Ladislav Adamec, ultimul şef al guvernului comunist din Cehoslovacia.
Citește și: Legea „Anastasia”, adoptată: Ce se va întâmpla cu șoferii băuți care produc accidente mortale
La fel ca numeroşi lideri cehoslovaci din perioada comunistă totalitară, Lubomir Strougal a scăpat din toate tentativele de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi de crimele regimului.
În 1993, Cehoslovacia s-a scindat în mod paşnic în Republica Cehă şi Slovacia.