„Luați cu arcanul” la război. Un ucrainean s-a sinucis la înrolare. Refuza să lupte pentru țara sa

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.10.2024 - 09:30
„Luați cu arcanul” la război. Un ucrainean s-a sinucis la înrolare. Refuza să lupte pentru țara sa - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
„Luați cu arcanul” la război. Un ucrainean s-a sinucis la înrolare. Refuza să lupte pentru țara sa - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

„Luați cu arcanul” la război. Un bărbat căutat de autorităţile ucrainene pentru că s-a sustras de la mobilizarea militară s-a sinucis după ce a fost arestat şi dus la un centru de înrolare.

SHARE

Ucraina se confruntă cu o lipsa acută de recruți pentru a face față războiului declanșat de Rusia. Cu toate astea, mulți bărbați ucraineni apți de mobilizare preferă să își lase țara la greu și recurg la metode extreme, precum mituirea autorităţilor sau fuga în străinătate, pentru a evita să fie trimişi pe front.

„Luați cu arcanul” la război. Un ucrainean s-a sinucis la înrolare. Refuza să lupte pentru țara sa

L-a fel s-a întâmplat și cu un bărbat care a fost arestat și dus la un centru de înrolare. Acesta a ales să moară atnci decât să lupte în tranșee pentru eliberarea țării lui.

Autorităţile locale au anunţat că bărbatul a fost găsit decedat într-una dintre "camerele tehnice" ale unui centru de înrolare, cu „semne evidente” de sinucidere. Bărbatul fusese arestat luni de poliție, fiind pe lista persoanelor căutate pentru evitarea mobilizării.

Potrivit informațiilor venite de la centrului de înrolare din orașul Poltava, situat în estul central al Ucrainei, el ar fi refuzat să se supună unui examen medical militar, potrivit AFP.

Legea marțială în Ucraina

Mobilizarea militară din Ucraina a devenit un subiect sensibil, mai ales în contextul războiului cu Rusia.

Pe reţelele sociale apar frecvent videoclipuri care arată recrutorii militari folosind forța pentru a lua bărbați la înrolare, inclusiv cazuri în care aceştia sunt bătuţi şi aruncaţi în dube.

Citește și: VIDEO Recrutare din cluburi. Kievul schimbă foaia cu bărbații care preferă paharul în locul apărării

Sistemul de recrutare a fost intens criticat pentru corupţie și inechitate, ceea ce l-a determinat pe președintele Volodimir Zelenski să demită în 2023 toți oficialii responsabili de mobilizare.

Totuși, problema continuă. Majoritatea bărbaților de vârstă aptă pentru luptă nu au voie să părăsească țara conform legii marțiale, iar mulți au încercat să treacă ilegal granița pentru a evita mobilizarea. Zeci de persoane și-au pierdut viața în încercările disperate de a trece granița înotând râurile de frontieră, inclusiv în România.

Corupție pentru evitarea mobilizării

Situația critică a sistemului de recrutare din Ucraina a fost amplificată de recentele scandaluri de corupție.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, și-a dat demisia marți, în urma unei anchete care a scos la iveală un sistem de corupție care le permitea unor oficiali să evite înrolarea.

La începutul lunii octombrie, echivalentul a aproape cinci milioane de euro în numerar a fost confiscat de la o oficială suspectată că ajuta bărbați să scape de mobilizare, adâncind și mai mult neîncrederea în sistem.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te