VIDEO Recrutare din cluburi. Kievul schimbă foaia cu bărbații care preferă paharul în locul apărării

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.10.2024 - 14:45
Recrutare din cluburi. Kievul schimbă foaia cu bărbații care preferă paharul în locul apărării - Foto: X/ @TRobinsonNewEra - Captura foto
Recrutare din cluburi. Kievul schimbă foaia cu bărbații care preferă paharul în locul apărării - Foto: X/ @TRobinsonNewEra - Captura foto

Recrutare din cluburi. Kievul schimbă foaia cu bărbații care preferă paharul cu băutură în locul apărării țării contra invadatorilor ruși. Aceștia sunt săltați direct din baruri, cluburi sau petreceri private și duși la instrucție pentru a participa la apărarea țării.

SHARE

Armata ucraineană suferă la capitolul personal după mai bine de doi ani și jumătate de război crunt de apărare împotriva invadatorilor ruși, însă, în continuare, sunt sute de mii de bărbați apți din punct de vedere militar care preferă să stea la distracție prin cluburi decât să meargă să-ți apere țara.

Recrutare din cluburi. Kievul schimbă foaia cu bărbații care preferă paharul în locul apărării

Într-un efort de a combate criza de personal militar, autoritățile ucrainene au intensificat mobilizarea, organizând raiduri în diverse locuri publice din Kiev, inclusiv în cluburi de noapte, restaurante și la concerte.

Soldații ucraineni care se ocupă de centrele de recrutare i-au vizat pe bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, cerându-le documentele și verificând eligibilitatea pentru înrolare. Cei care nu puteau dovedi că sunt scutiți de serviciul militar au fost reținuți pe loc.

„Plecați de lângă mine!”, a strigat un bărbat către polițiști în timp ce aceștia îl trăgeau spre un birou de recrutare improvizat în fața Palatului Sporturilor din Kiev.

Incidentul s-a petrecut vineri seara, în timpul unui concert al trupei rock ucrainene Okean Elzy.

Reacțiile celor din jur au fost de indignare, iar mai multe femei au strigat „Rușine! Rușine să vă fie!”.

Poliția a desfășurat acțiuni similare și în alte locații din Kiev, printre care Goodwine, un centru comercial, și Avalon, un restaurant popular. Martorii au relatat că polițiștii au verificat toate documentele bărbaților prezenți, iar cei ale căror acte erau incomplete sau incorecte au fost conduși spre birourile de recrutare.

Conform legii marțiale impuse în Ucraina, toți bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani sunt eligibili pentru serviciul militar, iar cei cu vârste între 18 și 60 de ani nu pot părăsi țara. În aprilie, guvernul a redus vârsta minimă de mobilizare de la 27 la 25 de ani și a înăsprit sancțiunile pentru cei care evită înrolarea.

Oleksandr Danylyuk, membru asociat la Royal United Services Institute din Londra, a explicat gravitatea situației: „Mobilizarea a început să fie percepută ca un bilet cu sens unic, unde singura modalitate de a încheia serviciul este să mori sau să devii invalid.”

Frica de moarte pe linia frontului a determinat unii bărbați să încerce să evadeze din Ucraina, chiar cu riscul de a-și pierde viața. Autoritățile ucrainene au raportat zeci de bărbați care au murit încercând să fugă din țară, mulți dintre aceștia înecându-se în râurile de graniță sau înghețând în munți, inclusiv în România.

În același timp, forțele ruse au continuat să facă progrese lente, dar constante, pe linia frontului. Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele sale au reușit să securizeze pozițiile din regiunea Kursk, invadată de Ucraina în august.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te