Lovitură militară de stat, în Niger. Puciștii au format un nou Guvern, fostul președinte sechestrat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.08.2023 - 13:12
Lovitură militară de stat, în Niger. Puciștii au format un nou Guvern, fostul președinte sechestrat - Foto: Profimedia Images

Regimul militar rezultat în urma loviturii de stat din Niger a format un guvern, conform unui decret al noului om forte al ţării, generalul Abdourahamane Tiani, citit la televiziunea naţională în noaptea de miercuri spre joi.

SHARE

Guvernul format din 21 de membri, anunţat chiar înainte de un summit crucial de joi al vecinilor din Africa de Vest ai Nigerului la Abuja, este condus de prim-ministrul Ali Mahaman Lamine Zeine, care a fost numit luni, relatează Agerpres, citând AFP.

El include 20 de miniştri. Cei ai Apărării şi Internelor sunt generali ai Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei (CNSP) care a preluat puterea, respectiv generalul Salifou Mody şi generalul Mohamed Toumba.

Acest guvern reprezintă baza regimului militar de când acesta l-a răsturnat de la putere pe preşedintele ales Mohamed Bazoum pe 26 iulie şi apare ca un semn de sfidare faţă de liderii Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), care se întâlnesc joi la Abuja pentru a evalua situaţia din Niger.

Citește și: Corupția și „crima organizată” din Portul Constanța îi permit lui Putin să înfometeze omenirea

"Decizii importante" sunt aşteptate la acest summit, conform organizaţiei regionale, care a reafirmat că favorizează mijloacele diplomatice pentru restabilirea ordinii constituţionale în Niger, menţinând în acelaşi timp ameninţarea cu folosirea forţei pentru restabilirea preşedintelui Bazoum în funcţie.

ECOWAS este considerată de noii lideri de la Niamey ca o organizaţie "în solda" Franţei, fostă putere colonială, ţinta lor principală de când au preluat puterea.

Miercuri, aceştia au acuzat Parisul că a încălcat în cursul dimineţii spaţiul aerian al Nigerului, închis de duminică, cu un avion al armatei franceze din Ciad şi că a "eliberat terorişti". Acuzaţiile au fost imediat respinse de Franţa.

Citește și: Panait Istrati, scriitorul genial cu doar 6 clase care a fost hamal și zugrav. Moare sărac la 50 ani

Preşedintele nigerian Mahomed Bazoum, sechestrat de pucişti în reşedinţa sa din Niamey, fără curent, având la dispoziţie doar paste şi orez negătite

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se declară ”îngrijorat” de condiţiile de detenţie a preşedintelui nigerian Mohamed Bazoum, îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat la 26 iulie, şi cere eliberarea acestuia, relatează News.ro, citând AFP.

Antonio Guterres denunţă ”condiţiile deploarabile în care trăiesc preşedintele şi familia sa”, citat miercuri într-un comunicat ONU.

Potrivit CNN, Mohamed Bazoum este menţinut izolat de către militari care l-au răsturnat de la putere şi are la dispoziţie doar paste şi orez negătite pentru a se hrăni.

Mohamed Bazoum i-a spus unui prieten, într-o serie de mesaje, că este ”privat de orice contact uman de vineri”, fără ca nimeni să-i aducă hrană şi medicamente.

Antonio Guterres ”îşi reiterează îngrijorarea cu privire la sănătatea preşedintelui şi a familiei sale şi îndeamnă la eliberarea sa imediată şi necondiţionată şi la restabilirea sa la conducerea statului”.

Preşedintele Mohamed Bazoum este sechestrat în reşedinţa sa de la 26 iulie de către membri ai Grăzii Prezidenţiale.

La fel ca mulţi nigerieni, el trăieşte fără electricitate, după ce Nigeria vecină, principalul furnizor, a tăiat alimentarea cu electricitate, în semn de protest faţă de preluarea puterii de către pucişti.

În pofida condiţiilor în care este deţinut, el a putut să publice comunicate şi un editorial în The Washington Post (WP), în care denunţă lovitura de stat.

El a putut să discute la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu secretarul de Stat american Antony Blinken şi să fie vizitat de către preşedintele Ciadului Mahamat Idriss Déby.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te