VIDEO Putin: „Rusia se suspendă din Tratatul New Start cu SUA care limitează arsenalul nuclear”

DE Alex Darvari, Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.02.2023 - 15:11

Vladimir Putin a susținut marți, 21 februarie, discursul în fața Adunării Federale. La aproape un an de la declanșarea invaziei asupra Ucrainei, este de așteptat ca Putin să traseze noi directive în ceea ce privește desfășurarea războiului împotriva Ucrainei.

SHARE

ORA 12.52. Discursul lui Vladimir Putin s-a încheiat. El a durat o oră și 45 de minute.

El a lăudat oamenii care au donat pentru a sprijini luptătorii din prima linie din Ucraina și refugiații și a spus:

„Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Suntem un mare popor unit. Avem încredere în puterea noastră. Adevărul este cu noi. Mulțumesc”. 

ORA 12.51 „Dragi colegi, dragi cetățeni ai Rusiei, astăzi trecem pe un drum foarte dificil și depășim împreună toate dificultățile. Altfel nu poate fi, pentru că susținem exemplul strămoșilor noștri, iar acesta se transmite de la o generație la alta, dăruirea unității noastre, a patriei noastre.

Această unitate a fost demonstrată încă din primele zile ale operațiunii militare speciale. Sute de voluntari au venit pentru a lupta pentru adevăr pentru dreptatea pentru interesele oamenilor din Donbas. Și acum, umăr la umăr avem luptători de toate tipurile, din toate părțile Asiei. Rugăciunile lor sunt în diferite limbi, dar toți luptă pentru adevăr, pentru Patria-mamă.”

ORA 12.50. Rusia își suspendă participarea la Tratatul New START cu SUA, care limita arsenalele lor nucleare, afirmă Vladimir Putin. „Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a spus Putin.

Tratatul de reducere a armelor strategice, care a fost semnat pentru prima dată în 1991, a limitat numărul de rachete balistice intercontinentale din SUA și Rusia.

Putin califică drept „total absurde” solicitările occidentale de a inspecta instalațiile nucleare controlate de Rusia.

El spune că SUA și NATO declară direct că obiectivul lor este de a învinge strategic Rusia.

Liderul de la Kremlin a mai susținut Occidentul este fie „cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea sa față de controlul armelor și față de Rusia.

El a spus că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, iar „aceasta a fost inițiativa SUA”.

Președintele rus a spus că „pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”. El a precizat că Rusia va efectua noi teste nucleare dacă SUA vor face acest lucru.

.Cu toate acestea, Putin exclude ca Rusia să lanseze prima un atac nuclear.

ORA 12.45 Vladimir Putin se plânge că SUA și NATO nu au permis inspecțiile armelor nucleare. El spune că armele nucleare din SUA, Franța și Marea Britanie sunt toate îndreptate către Rusia. „Cele mai recente declarații ale liderilor lor confirmă acest lucru”, a spus el.

ORA 12.30 Putin a făcut un elogiu la adresa „poporului rus” şi a adus în discuţie alegerile locale, iar cele prezidenţiale din 2024 a spus că „vor avea loc conform legii, conform Constituţiei”.

„Dar toate se bazează pe voi, pe patriotismul vostru, vă mulţumesc”, a spus Putin. A citat apoi din Piotr Stolipin (fost premier al ţarului Nikolai al II-lea), pentru a arăta că este vorba despre „dreptul Rusiei de a fi puternică”.

„Puterea statului nostru depinde de guvernele locale, cer statului să creeze cel mai bune management pentru aceste structuri”, a spus Putin.

A adus în discuţie importanţa educaţiei, arătând că trebuie stimulate cele mai bune calităţi ale societăţii. El a menţionat regiunile nou anexate din Ucraina, spunând că vor fi create sute de centre culturale, „pentru ca toată Rusia să fie unită în sfera culturală, pentru ca toţi să poată învăţa istoria patriei”. 

ORA 12.00 Liderul de la Kremlin cere guvernului ca din aprilie să creeze un program pentru ca cetăţenii să fie stimulaţi să investească în ţară şi cere revizuirea Codului penal în domeniul economic.

„Ne amintim problemele economiei sovietice şi de haosul din anii 90, atunci exemplul nostru a fost exemplul ţărilor din Vest, dar nu e suficient să copiem acest lucru. Economia noastră a devenit orientată spre Vest, noi suntem sursa, dar noul model de dezvoltare a Rusiei a încercat să obţină profituri rapide şi am văzut rezultatul. Trebuie să întrerupem această tendinţă negativă prin care capitalul se duce către Vest”, a arătat Putin.

El îi critică pe oligarhi că au cheltuit pentru iahturi şi că au avut un comportament consumerist în loc să-şi educe copiii să investească local.

„În cele din urmă au fost jefuiţi de Vest, nimeni nu le plânge de milă. Pentru Vest, ei sunt cetăţeni la mâna a doua. Aceşti oameni de afaceri sunt mulţi, trebuie să vină să investească în Rusia, sursa de bogăţie în viitor ar trebui să fie doar aici, în Rusia.

Alergatul şi cerşitul sunt degeaba, investiţi în Rusia, investiţi în Rusia, creaţi o infrastructură nouă, educaţie, aşa veţi primi recunoştinţa oamenilor, iar statul vă va susţine” a mai spus Putin.

Vestul încearcă să ne oprească expansiunea, nu este o situaţie pe care să o tolerăm, spune Putin. Banii pe care îi vom obţine aici vor fi cheltuiţi pentru dezvoltare.

ORA 11.50 Discursul lui Putin continuă, dar se referă la probleme interne și furnizează detalii precise despre noile scheme financiare pentru industrie și afaceri.

ORA 11.42 Nivelul de pregătire al forţelor nucleare este de 91 la sută, arată Putin, solicitând ca toate celelalte componente ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătiere.

„Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă, intern. Avem cercetători şi specialişti”, spune Putin şi anunţă un program de locuinţe special pentru aceşti specialişti din industria armamentului.

ORA 11.40 „Vom avea acces la Marea Azov, vom construi o autostradă în Crimeea”, anunţă el.

ORA 11.37 Putin are apoi o serie de mesaje interne: cine e împotriva poporului şi cine e trădător al patriei, instrument al Occidentului, va fi pedepsit, spune el, după care începe să laude o serie de categorii profesionale, menţionând inclusiv preoţii şi jurnaliştii.

ORA 11.35 Discursul lui Putin se concentrează pe cifrele de producție economică. El a acuzat Occidentul de „furtul” rezervelor valutare ale Rusiei” și spune că „economia rusă a depășit toate aceste riscuri”.

ORA 11.30 Putin spune că Occidentul a început „nu doar o agresiune militară și informațională, ci o agresiune economică” împotriva Rusiei. „Nu au avut succes în niciunul dintre aceste domenii”, spune el.

„Inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc pe ei înșiși”, a spus el. El a continuat:

„Au provocat o creștere a prețurilor în propriile țări, închiderea fabricilor, prăbușirea sectorului energetic și le spun cetățenilor că rușii sunt de vină.

Putin vorbește acum despre cifrele reduse ale PIB-ului Rusiei, dar susține că, în loc să se prăbușească economia rusă, aceasta a fost restructurată, iar Rusia încă face afaceri cu multe zone ale lumii.

ORA 11.24 Liderul de la Kremlin vorbește pe larg despre birocrația locală, care sprijină rudele celor uciși în războiul din Ucraina și a anunțat un fond special pentru a le ajuta. Recunoaşte că Rusia a suferit pierderi umane în război şi cere un moment de reculegere.

ORA 11.22  Mesaj pentru cetățenii teritoriilor ucrainene „anexate”: „Tu însuți ți-ai determinat viitorul”

Referindu-se la referendumurile din zonele parțial ocupate ale Ucrainei de la sfârșitul anului trecut, Putin a spus:

„Aș dori să exprim o recunoștință specială cetățenilor din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia. Tu însuți ți-ai determinat viitorul. Ți-ai făcut alegerea în ciuda amenințărilor de teroare ale naziștilor. Alături de tine au avut loc acțiuni militare și ai ales să fii împreună cu Rusia. Să fii împreună cu patria ta.”

ORA 11.20 Putin le mulțumește acum celor din forțele armate ruse care au luptat în Ucraina. El spune că sunt prea mulți oameni și unități implicate pentru a le numi pe toate și nu a vrut să riște să omite pe cineva. El laudă mame, soții, medici, asistente, feroviari, ingineri, muncitori agricoli pentru rolul lor în sprijinirea efortului de război.

Președintele rus a mulțumit „jurnaliştilor militari” care, spune el, „îşi riscă viaţa pentru a spune adevărul lumii întregi”.

ORA 11.18 Președintele rus a spus, fără a furniza nicio dovadă, că în Occident „chiar și pedofilia este anunțată ca un lucru normal”.

El susține că Occidentul recunoaște căsătoriile de același sex. El spune „Este în regulă. Sunt adulti. Au dreptul să-și trăiască viața. Suntem întotdeauna foarte toleranți cu acest lucru în Rusia.”

Dar, spune el, scriptura spune că căsătoria este între un bărbat și o femeie și el citează, de asemenea, rapoarte din presă că biserica anglicană ia în considerare termeni neutri de gen pentru Dumnezeu.

Acesta este un teritoriu foarte familiar pentru un discurs al lui Putin. El acuză Occidentul că încearcă să destabilizaze viața de familie în Rusia.

ORA 11.16 Ucrainenii au fost „ostatici ai stăpânilor lor occidentali”

Vladimir Putin susține că poporul ucrainean a devenit „ostatici ai stăpânilor lor occidentali” care au ocupat țara în termeni politici, economici și militari. El spune că „regimul nu servește interesului lor național. Ei servesc interesele puterilor străine”.

El spune că Occidentul încearcă să transforme un conflict local într-un conflict global și „vom reacționa într-un mod adecvat. Vorbim despre existența țării noastre.”

ORA 11.14 Putin spune că Occidentul va folosi pe oricine – teroriști, naziști, „chiar și diavolul însuși” – pentru a lupta împotriva Rusiei.

ORA 11.12 Putin spune că Occidentul a sprijinit „o lovitură de stat anti-stat” în Ucraina în 2014. El spune că una dintre unitățile armatei ucrainene poartă numele unei unități naziste germane și că „cei de la putere aleg să închidă ochii la asta”.

ORA 11.10 Putin acuză Occidentul de „un flux nesfârșit de acuzații împotriva Rusiei” la recenta conferință de securitate de la München și spune că „Occidentul a eliberat geniul din sticlă” ca urmare a războaielor și acuză Occidentul că a comis mai multe lovituri de stat.

ORA 11.08 „Ei au început războiul și am folosit forța pentru a-l opri”

„Nu aveam nicio îndoială”, spune Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acțiune punitivă a Kievului pe Donbas. „Toate acestea au fost complet împotriva documentelor acceptate de Consiliul de Securitate al ONU”.

„Aș vrea să repet, ei au început războiul și am folosit forța pentru a-l opri”, spune Putin.

El a spus că obiectivul Vestului este puterea nelimitată și că Sevastapolul este, evident, următoarea țintă după Donbas.

ORA 11.07 Președintele rus a spus că sunt deschiși la dialogul cu Occidentul și sunt deschiși către un sistem egal de securitate, dar „în răspuns am primit răspunsuri necinstite” și acțiuni specifice pentru extinderea NATO și desfășurarea de noi sisteme antirachetă în Europa. El spune că „întreaga planetă este presărată” cu baze americane.

ORA 11.06 Putin a început prin a explica de ce Rusia a început ceea ce el numește „operațiune militară specială”, acuzând Occidentul și NATO că vorbesc public despre furnizarea de arme nucleare Ucrainei înainte de invazia rusă. El a acuzat Occidentul că „jucă un joc murdar” cu oamenii și cu Ucraina. El a citat Iugoslavia, Irakul și Siria și „secolele de colonialism și dictatură”.

El a spus că Occidentul și-a înșelat poporul cu „minciuni totale fără principii” despre ceea ce se întâmplă în Donbas.

ORA 11. 05 Vladimir Putin și-a început discursul.

ORA 9.15 Analiștii BBC arată că se împlinește aproape un an de când Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei. Președintele Rusiei se va folosi de acest discurs în fața parlamentului pentru a încerca să consolideze sprijinul intern pentru ceea ce el încă numește "operațiunea militară specială". Va fi o ocazie pentru el să repete, să retransmită narațiunea falsă a Kremlinului - potrivit căreia Ucraina și Occidentul au început acest război, iar Rusia acționează în autoapărare.

Citește și: Ministrul de externe chinez, profund îngrijorat că războiul din Ucraina „scapă de sub control”

Pentru liderul de la Kremlin, "operațiunea specială" nu a decurs deloc conform planului - ceea ce ar fi trebuit să dureze câteva zile, cel mult câteva săptămâni, este pe cale să intre în cel de-al doilea an de zile fără niciun final la vedere.

Pe lângă faptul că a adus mizeria în Ucraina, invazia a dus la pierderi grele pentru armata rusă.

Citește și: Zelenski spune că Ucraina este pregătită să ajute Republica Moldova dacă Maia Sandu îi cere ajutorul

Iar sute de mii de cetățeni ruși au fost înrolați în armată.

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Discursul prezidențial adresat Adunării Federale cu privire la starea de lucruri din țară, la principalele direcții ale politicii interne și externe a statului, reprezintă fundamentul pentru stabilirea obiectivelor strategice, a priorităților de dezvoltare socială și economică, precum și pentru asigurarea securității naționale a Rusiei”, informează într-un vădit limbaj de lemn agenția de stat TASS.

NU  avorbit în 2022

Ultima dată, liderul rus și-a ținut discursul în fața parlamentului în aprilie 2021. Primul adjunct al șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, a precizat că acesta este un drept al președintelui, pe care îl poate pune în aplicare "ori de câte ori consideră necesar". Putin însuși a explicat absența acestui eveniment în 2022 prin faptul că situația se derula rapid și era dificil "să se înregistreze la un moment dat rezultatele și planurile pentru viitorul apropiat". În schimb, președintele a exprimat în mod repetat cele mai importante puncte în discursurile sale video către națiune și în alte discursuri.

Principalele subiecte


Punctele cheie ale viitorului discurs nu au fost dezvăluite. Cu toate acestea, Peskov a declarat că președintele va pune unul dintre principalele accente pe "situația actuală" din Ucraina, pe chestiuni legate de ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială”. În fond, e vorba de o invazie agresivă care ține, deja, de un an. Putin se va referi și la chestiuni ce țin de economie și societate.

Potrivit Tass, rușii sunt conștienți că au dat viața Europei peste cap, dar nu și că au distrus destine în Ucraina. 

"Întreaga noastră viață se învârte în jurul problemei operațiunii speciale (invazia militară în Ucraina n.red.). Iar operațiunea militară specială influențează într-un fel sau altul viața noastră, influențează viața pe continent. Prin urmare, bineînțeles, ar fi rezonabil să ne așteptăm ca președintele să acorde o mare atenție operațiunii", a declarat purtătorul de cuvânt.

Deputații din toate cele cinci fracțiuni ale Dumei de Stat consideră, de asemenea, că operațiunea specială va deveni principala în discursul lui Putin. 

Cu o durată de cel puțin o oră


Posturile federale de televiziune au alocat o oră pentru difuzarea discursului prezidențial. Cu toate acestea, potrivit purtătorului de cuvânt, "aceasta este doar o formalitate", iar președintele poate vorbi mai mult timp.

De exemplu, în aprilie 2021, discursul a durat 1 oră și 19 minute. În 2018, discursul a fost cel mai lung și a durat 1 oră și 55 de minute. În 2004 și 2005, Putin a ținut cele mai scurte discursuri ale sale, de 48 de minute fiecare.

Formatul evenimentului nu prevede invitarea unor străini și se adresează publicului intern. De obicei, sunt invitați aproximativ o mie de persoane: deputați și senatori, membri ai guvernului, angajați de rang înalt ai administrației prezidențiale, șefi ai Procuraturii Generale, ai Curții Constituționale și ai Curții Supreme, șefi de regiuni, alți înalți funcționari, precum și șefi ai principalelor religii. În acest an, la eveniment vor fi prezenți și participanții la operațiunea militară specială.

În ceea ce privește mass-media, Kremlinul a decis să invite doar reporteri ruși și reporteri din țările prietene.

A pierdut 100.000 de soldați

În ciuda eșecului Rusiei de a-și atinge obiectivul de a prelua controlul deplin al Ucrainei și a pierderilor uriașe de peste 100.000 de soldați, Rusia a lansat recent o nouă ofensivă în estul Ucrainei. Oficialii occidentali s-au referit la noua ofensivă rusă ca fiind "mai mult aspirațională decât realistă".

"Într-o conjunctură atât de crucială și foarte complicată în dezvoltarea noastră, în viața noastră, toată lumea așteaptă un mesaj în speranța de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operațiunii militare speciale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă de stat, potrivit Reuters, citat de kyivindependent.com

Potrivit Kremlinului, Putin va oferi analiza sa asupra situației internaționale actuale, precum și viziunea sa asupra dezvoltării viitoare a Rusiei, a mai relatat Reuters. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te